Close

ADVERTORIAL Hoe bereid je je motor voor op een zomerse motortocht

Aan een zomerse motortocht gaan een hoop voorbereidingen vooraf, maar wist je dat je veel van de voorbereidingen zelf kunt doen? Het is standaard dat je een motor een onderhoudsbeurt geeft voor je ermee gaat toeren in de zomer. Door zelf te leren over het onderhoud van een motor kun je elk jaar een paar onderhoudswerkzaamheden extra overnemen van de garage, totdat je het onderhoud helemaal zelf kunt doen.

 

Waar te beginnen?
 Als eerste kun je beginnen met het verversen van de motorolie. Ben je een beginner dan kun je iemand met verstand van motoren vragen je te helpen, of om het voor te doen, zodat je het de volgende keer alleen kunt. Let wel op dat je de juiste soort olie gebruikt!

Nog een klus die je zelf kunt doen is het testen van de accu, per type accu is er wel een verschil in hoe je dit aanpakt. Meestal komt het erop neer dat je meet hoeveel stroom er door de accu gaat. Indien nodig kun je een nieuwe accu in de motor plaatsen.

Nog een handeling die je zelf kunt doen is het controleren van de banden. In de gebruiksaanwijzing van de motor staat hoe hoog de bandenspanning moet zijn. De bandenspanning is belangrijk omdat zachte banden er niet alleen voor zorgen dat de motor wat oncomfortabeler is, de remmen werken er ook minder goed door. Let bij het controleren van de banden ook op de profieldiepte, je kunt een speciaal meetapparaatje kopen om de profieldiepte exact te meten. Controleer als laatste de banden ook altijd op scherpe voorwerpen, deze kunnen bij je volgende motorrit een lekke band veroorzaken.

 

Veilig op de weg
 
Veiligheid op de weg is de belangrijkste prioriteit. Check allereerst of je helm toe is aan vervanging. Een helm kan inwendig schade oplopen. Koop daarom nooit een tweedehands helm en check of een helm voldoet aan de standaarden op het gebied van veiligheid en bescherming.

Maak tijdens de zoektocht naar een nieuwe helm ook een keuze voor een type helm. De integraalhelm zie je het meeste onder motorrijders. Systeemhelmen zijn daarnaast ook populair omdat je het kinstuk open of dicht kan klappen. Bij Helm Online vind je dit typen helmen. Het overzicht met alle motorhelmen vind je hier. Tevens zijn de helmen ook voorzien van het ECE 22.05 keurmerk.

 

Behandel de verschillende oppervlakten van de motor
 
Het wassen van de motor is niet alleen belangrijk voor het aanzicht, maar zorgt ook voor minder slijtage door vuil. Elk type oppervlakte van de motor kun je op andere manieren onderhouden, zo kun je een leren zadel invetten en kun je een kunststof motorkap behandelen met een speciaal vuilafstotend middel.

Een andere handeling die je eventueel zelf kunt doen, is het vervangen van de koelvloeistof. Ook het vervangen van de bougies is niet altijd moeilijk. Bij sommige motoren kom je er heel makkelijk bij en kost het slechts enkele minuten om deze te vervangen. Bij andere motoren kan het juist veel tijd kosten. Lees de handleiding van de motor om te weten wanneer je de bougies moet vervangen. Bij twijfel: ga even langs een garage!