Toerroute: Tussen Brugge en Gent (122 km)

Toerroute Brugge gent Brugge

De eerste locatie van Hermanus in hartje Brugge was zeker niet verkeerd, maar iets buiten het centrum langs zo’n typische Vlaamse betonnen steenweg die Brugge met Maldegem verbindt is Hermanus 2.0 – het startpunt van onze route – ideaal gelegen om meteen het groen in te sturen.

Na twee kilometer zone dertig en vijftig draai je al de polders richting Damme in. De heerlijke Polderstraat is jammer genoeg sinds kort voorbehouden voor landbouwvoertuigen en fietsers, maar ook op de dijk langs de Damse Vaart is het leuk motorrijden. Met een beetje geluk steek je de toeristenboot Lamme Goedzak met zijn fraaie schoepenrad voorbij.

De polders ten noorden van Damme gaan naadloos over in het zuidelijkste puntje van Zeeland, en tussen Middelburg en Eede doen we ons een paar kilometer tegoed aan de bekende Nederlandse mix van onberispelijk asfalt tussen de velden en rode klinkers in de dorpskernen. We doorkruisen Maldegem om de twee toeristische highlights van de gemeente aan mekaar te linken en flirten iets later met de buitenrand van dat andere provinciedorp (‘provinciestad’ is een beetje overkill voor een parochie met 21.000 inwoners) in het Meetjesland, Eeklo.

Toerroute Brugge gent Brugge

Tussen Ursel en Bellem steken we het kanaal Gent-Brugge over, een kanaal dat in de veertiende eeuw de spanningen tussen de beide steden op de spits dreef. Brugge had extra water nodig om het Zwin open te houden en daarmee de bereikbaarheid van zijn haven te garanderen. Dat zagen ze in Gent anders, want de afwerking van een kanaal tussen Gent en Brugge kon betekenen dat een deel van de Gentse handel via de eigen haven verloren zou gaan. Politiek gehakketak zorgde ervoor dat het tot 1623 duurde vooraleer het kanaal werd afgewerkt en in gebruik genomen.

Van Poeke rijden we richting Ruiselede en met de overgang van Oost- naar West-Vlaanderen verandert ook de omgeving. Het blijft biljartvlak, maar er is beduidend minder bebouwing in een streek die wordt gedomineerd door akkerbouw en veeteelt. Slingerend tussen de velden maken we een ommetje naar Gits, waar de Big Bench een prachtig uitzicht biedt over een van de mooiste akkers van West-Vlaanderen.

Toerroute Brugge gent Brugge

De terugkeer noordwaarts richting Brugge leidt ons dwars door het Houtland met zijn lange dreven en petieterige parochies. Als de plaatsnamen Meiboom en Baliebrugge je iets zeggen, dan komt dat omdat je er zelf woont of omdat je er familie hebt. Voor de rest gebeurt er 365 dagen per jaar niets, om de vier jaar gebeurt er zelfs 366 opeenvolgende dagen niets.

Via Oostkamp (de uitvalsbasis van Motorrijder) gaat het richting Moerbrugge waar we het kanaal Gent-Brugge een tweede keer oversteken. De Assebroekse Meersen zijn het laatste natuurkundige wapenfeit van de rit, de laatste hectometers door de residentiële wijken van Brugge zijn ideaal om je techniek in het verkeersdrempels rijden te verbeteren en tussen de vertragers door vergaap je je aan de kasten van villa’s die hier zijn neergepoot. Hoog tijd voor een koffie of een burger bij Hermanus.

Toerroute Brugge gent Brugge

Praktisch De route begint en eindigt bij Hermanus aan de Maalse Steenweg 315 in Sint-Kruis (Brugge). Brugge is sowieso gemakkelijk bereikbaar vanuit de verschillende windrichtingen, maar wie vanuit het binnenland komt kan op verschillende plaatsen op de route inpikken. Dat kan ter hoogte van Aalter (E40,) Lichtervelde (E403) of Maldegem (N49). De route is 122 kilometer lang, bevat geen onverhard en is dus haalbaar voor alle soorten motoren.

Download de route

Stoomtrein Maldegem is veel meer dan een ‘statisch museum’ van stoomtreinen op twee verschillende spoorbreedtes. Op woensdagen, zondagen en feestdagen kan je er terecht om de treinen te bewonderen en mee te sporen tussen Maldegem en Eeklo.

Toerroute Brugge gent Brugge

Canada Poland War II Museum Het Canada Poland War II Museum is het levenswerk van Gilbert Van Landschoot, wiens grootvader Maurits zijn leven te danken had aan de Canadese en Poolse bevrijders. De site is opgesplitst in twee musea. In het Canadamuseum vertellen meer dan 250 legeruniformen, zendapparatuur en andere uitrusting het verhaal van de Canadese soldaten die deze regio bevrijdden. Het Polandmuseum focust dan weer op de eerste Poolse Pantserdivisie onder leiding van Generaal Maczek die een heel belangrijke rol speelde in de bevrijding van Vlaanderen.

Kasteel van Poeke Het neoclassicistische kasteel van Poeke met zijn opmerkelijke roze gevels staat in een 56 hectare groot park dat dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang vrij te bezoeken is. De eerste verwijzingen naar Poeke en de lokale heer gaan terug tot de twaalfde eeuw, het eerste kasteel van Poeke telde drie verdiepingen tot een ingrijpende verbouwing in 1873 het uitzicht van het kasteel grondig wijzigde. De derde bouwlaag verdween deels onder het dak, de Franse tuin werd heraangelegd naar Engels model en ook het interieur van het kasteel werd compleet hertekend. In 1977 kocht de gemeente Aalter het kasteel en omliggende park.

Big Bench Hooglede Toen de Amerikaanse ontwerper Chris Bangle in 2009 van Duitsland naar Italië verhuisde, wou hij een kunstwerk creëren waar de hele gemeenschap iets zou aan hebben. Het werd een Big Bench, een gigantische zitbank die in 2009 in Clavesana werd geplaatst. Ondertussen staan er overal in Europa Big Benches, in 2011 werd de eerste Big Bench in België geïnstalleerd, aan de Onledestraat in Hooglede-Gits. Parkeer langs de weg, wandel een vijftigtal meter en vlij je neer op de uit de kluiten gewassen bank om te genieten van het uitzicht over de akkers en weilanden tussen Gits en Lichtervelde.

Toerroute Brugge gent Brugge

Tekst en route Bart De Schampheleire • Fotografie Peter Naessens

Deel

Gerelateerde artikels