5 must-reads voor motorliefhebbers

Een fysieke lockdown hoeft geen mentale lockdown te zijn. Voor allen die nu, en in de toekomst, de tijd hebben om even een boek open te slaan, stelden wij dit lijstje samen. Reisverhalen, loopbaanperikelen en handige tips voor motorrijders zijn te vinden in de volgende 5 boeken die elke motorfanaat gelezen moet hebben.

(c) Sam Manicom

Into Africa – Sam Manicom

We beginnen met een iets minder bekend, maar razend interessant reisverhaal van Sam Manicom. Een man die gebukt was onder het dagelijkse leven, wat voor hem net iets te saai werd, besloot om een degelijke motortrip te ondernemen. Manicom nam ontslag als winkelgerant en besloot om met de motorfiets de wijde wereld in te trekken. Een kleine sidenote, het spannendste wat hij op dat moment ooit tussen de benen heeft gehad was een fiets. Met een compleet gebrek aan enige motorervaring besluit hij om als rugzaktoerist doorheen 14 Afrikaanse landen te rijden. Een motortrip die maar liefst 1 jaar duurde. Wie Afrika zegt, zegt onvoorspelbaarheid. Zo ontsnapte hij aan bosbranden, malaria, schietpartijen en zoveel meer. Een boek vol spannende anekdotes die je aanzet om zelf eens te ontsnappen aan de dagelijkse sleur. Manicom is na de reis niet bij de pakken blijven zitten. In totaal heeft de motoravonturier 4 boeken op zijn naam staan, stuk voor stuk gevuld met ongelofelijke reisperikelen.

(c) Ernesto Guevara

The Motorcycle Diaries – Ernesto ‘Che’ Guevara

Misschien wel één van de bekendste motorboeken, de memoires van de toen 23-jarige Che Guevara. Samen met zijn vriend, Alberto Granada, besloot hij om in 1952 doorheen Zuid-Amerika te reizen op een Norton 500cc 1-cilinder uit 1939. De motorfiets kreeg als bijnaam ‘La Poderosa’, ofwel ‘De Machtige’. Doorheen de reis ontmoet Guevara en co uitgebuite mijnwerkers, vervolgde communisten en verbannen lepralijders. Op het einde van de 9 maanden durende trip had het duo meer dan 9.000 kilometer afgelegd op zowel de motorfiets, te paard, de bus, op een stoomschip en te voet. Het boek werd in 2004 ook verfilmd door regisseur Walter Salles, voor diegenen die het niet zien zitten om 166 pagina’s vol spannende en aangrijpende anekdotes te lezen. Toch is het ten zeerste aangeraden om de beide onder de loep te nemen.

De Chrono liegt niet… (1 en 2) – Steven Casaer

Een bijbel voor zowel beginnende als ervaren circuitrijders. Steven Casaer, de specialist ter zake, heeft als ex-fabrieksrijder in de World Endurance, circuitinstructeur, motorjournalist en technisch wonder een emmer die overloopt met ervaring. Het boek behandelt zowel technische tips over hoe een motorfiets effectief bestuurd wil worden, als hoe je als rijder het verschil kunt maken met kleine aanpassingen aan je rijstijl. Neen, je hoeft geen professor in de ruimtevaarttechnologie te zijn om enigszins iets te begrijpen uit het boek. Casaer weet alles op een simpele manier uit te leggen, toch is er hier en daar wat kennis van de vakterminologie vereist om alles aan elkaar te knopen. Maar welke waarde heeft een boek als het je niks bij kan brengen? Goed nieuws, er zijn 2 delen verkrijgbaar. In de opvolger lees je meer over het rijwielgedeelte, vering en hoe je een circuitmonster kan afstellen om optimale rondetijden neer te zetten. Ben je op zoek naar een manier om seconden van uw rondetijden af te priemelen? Twijfel dan niet maar lees.

(c) Robert Edison Fulton Jr.

One Man Caravan – Robert Edison Fulton Jr.

Robert Edison Fulton Jr., geboren in 1909 in New-York, wist al vroeg wat avontuur betekende. Als 23-jarige vertrok hij met een Douglas 2-cilinder op wereldreis. Fulton vertrok in London, en beëindigde zijn reis in Tokio, waardoor hij meer dan 40.000 kilometer op de teller had staan. Hij was niet enkel een begenadigd schrijver, maar wist ook om te gaan met een camera. Hij legde zijn wereldreis vast op maar liefst 12 kilometer filmrol. Tijdens de reis zat Fulton vast in een Turkse gevangenis, werd beschoten door een Afghaanse volksstam en ontvluchtte een Irakese dievenbende. In 1983 vormde hij, met hulp van zijn twee zonen, de onsamenhangende filmrolletjes om tot een videoreportage van 90 minuten lang. Doe het hem maar na, een wereldreis ondernemen in een tijd zonder GPS, mobiel netwerk en Google. Een must-read voor diegenen die willen lezen wat de essentie is van het motorrijden.

(c) Helge Pedersen

10 years on 2 wheels – Helge Pedersen

Last but certainly not least, het reisverhaal van de Noor, Helge Pedersen. Als 18-jarige vertrok Pedersen met een R80 G/S, voor een onbepaalde duur, op wereldreis. De man doorkruiste 5 continenten en reed zo’n 10 maal rond de aardbol, 400.000(!) kilometer dus, in 10 jaar tijd. Een niet zo voor de hand liggende trip, al ware het door de zaken die Helge en Olga, het koosnaampje voor de R80 G/S, allemaal meemaakten. Malaria, corruptie, bijna verhongeren in Argentinië, gevangenissen in Somalië en Yemen en een beenbreuk in Colombia zijn de ideale puzzelstukjes om een spannend reisverhaal neer te pennen. Het grootste deel van zijn onwaarschijnlijke reis ondernam Helge alleen, tot hij een Amerikaanse leerde kennen. Om de ontplooiing van het boek niet te verklappen, raden we aan dat je het boek gewoon gaat lezen. Misschien wel het beste motorreisboek ooit geschreven.

Deel

Gerelateerde artikels

Florine brommert

Florine brommert: Go hard or go home

De jeugd niet meer motorgek? Florine Waeyaert (16) bewijst het tegendeel! In deze minicolumn kan je Florines eerste stappen in de motorwereld volgen: van theorie-examen

Yamaha_WR450F 2-Trac

Ken je deze nog? Yamaha WR450F 2-Trac

Was er eigenlijk íemand die geloofde dat dit hét ging worden toen Yamaha in 2004 de tweewiel-aangedreven WR450F 2-Trac uitbracht? Helaas, de toekomst zou anders