Kostumsized

Ze zijn zeldzaam, maar zo nu en dan kom je ze nog tegen: ambachtslieden, in dit geval een volleerde ambachtsdame. Cindy doet in leder, maar voordat je fantasie op hol slaat: deze ambacht is hard labeur.

Geschreven door Stefaan Buyze   Foto’s Peter Naessens

 

Cindy is met deze creatieve, maar harde stiel begonnen omdat haar man, een racer, geen degelijk adres kon vinden om zijn lederen pak aan te passen en te voorzien van de nodige logo’s. Alvorens de schaar te zetten in zijn dure Italiaanse pak, volgde Cindy opleidingen patroonontwerp en patroontekenen. En als je gewoon textiel kan naaien, merkt Cindy bescheiden op, dan kan je ook het gevecht aan met een stug leren pak. Om leder te verwerken heb je zware naaimachines nodig en die zijn moeilijk te vinden, maar Cindy kon toch twee oude Singer-naaimachines uit een voormalige Duitse zetelfabriek op de kop tikken. Wil je een lederen pak kunnen aanpassen, dan heb je drie zaken nodig: leder, draad en stretchstof. Cindy kiest zelf haar leder bij een groothandelaar en opteert liefst voor goed rekkend rundsleder. Als het leder makkelijk meegeeft, indiceert dat meestal dat de koeienhuid goed bewerkt werd. Onbewerkt leder scheurt makkelijk, en dat is nu net wat wij motorrijders willen vermijden. Uit één rund kan vijf tot zes vierkante meter leer gelooid worden, dat daarna in alle mogelijke kleuren gekleurd kan worden. Om de pasvorm en het comfort te verhogen, wordt er gewerkt met stretch. Kostumsized kiest voor Cordura-stof verweven met Kevlar-vezels, veiligheid primeert in deze stiel! Omdat Cindy een expert is, vragen we haar hoe zij een gewoon goed van een supergoed pak kan onderscheiden. Inmiddels weten we zelf dat de prijs meestal recht evenredig is met de kwaliteit, maar Cindy beoordeelt een pak pas wanneer ze het openhaalt en de binnenzijde kan bekijken. Bij een goedkoper pak worden er twee lappen leder aan elkaar gestikt, omgeplooid en verlijmd; terwijl bij een duurder pak alles meerdere malen gestikt, geplooid en nogmaals gestikt wordt. Ook de gebruikte protectie zegt veel over de veiligheid van je pak: vind je een plastic zootje op de plaatsen waar de protectie zit, frons dan gerust de wenkbrauwen. De kwaliteit van het leder is goed te zien als je de binnenvoering eruit haalt. Hoe soepeler het leer, hoe meer het bewerkt werd en hoe meer de vezels in elkaar verstrengeld en dus sterker zijn. Voldoet jouw pak aan bovenstaande criteria en kan je daarbovenop ook nog de binnenvoering uitritsen, dan beschik je over het neusje van de zalm.

Het mij aangemeten Macna-pak blijkt er zo eentje te zijn. Om het netjes te laten aansluiten op mijn 46-jarige lijf heeft Cindy zes centimeter leer- en stretchstroken toegevoegd. Haar doel: een lederen pak even comfortabel laten aanvoelen als een pyjama, terwijl het ook veilig blijft. Niets menselijks is ons vreemd en ook ik ben ijdel genoeg om mijn pak te laten personaliseren. Zo zal mijn Macna-pak overvloedig versierd worden met logo’s, allemaal met de hand uitgesneden en gestikt – en ook met die service vult Kostumsized een gat in de markt. Voorts herstelt Kostumsized alle mogelijke pakken die beschadigd raakten. Dat gebeurt logischerwijs met een sterke draad, bij voorkeur uit polyester. Een goed leren pak is tenslotte een serieuze investering, en die wil je natuurlijk niet zomaar weggooien na een crash. Val je, dan vliegt Cindy er met plezier in om jouw pak weer helemaal veilig te maken.

Meer info: Kostumsized
Leopoldstraat 20 – 8580 Avelgem
0498/74 04 72

Deel

Gerelateerde artikels