Wordt 2021 het jaar van de motor?

Het afgelopen jaar heeft veel van onze flexibiliteit en ons geduld gevraagd. Hoe vaak heb jij de motor gepakt om even je hoofd leeg te maken, om er even op uit te gaan en nog een klein beetje vrijheid te kunnen ervaren. Niet zo raar dus dat we allemaal aftellen naar het nieuwe jaar. Ondanks dat we natuurlijk best weten dat niet alles in één dag veranderd is. 

Maar wat kun je nu verwachten van het komende jaar? Welke hoop heb je en welke verwachtingen? En beseffen werkgevers in 2021 wel dat je beter werknemers met een motor kunt hebben dan ze bij elkaar zetten in een leasewagen? 

Het jojo jaar
We kunnen 2020 met een gerust hart het jaar van het jojo effect noemen. Niet alleen hebben heel wat mensen zich getroost met comfortfood om vervolgens weer hard te gaan lijnen. Ook bij het werken gingen we van kantoor naar thuiswerk, naar kantoor en hop weer terug naar huis. Winkels dicht, open en toch weer dicht. En hoeveel heeft de horeca moeten incasseren… 

Hoop en verwachtingen voor 2021
Helaas weten we niet wat 2021 ons precies gaat brengen. En misschien is dat maar goed ook. Want had je een jaar geleden willen weten wat er ging gebeuren? Toch speculeren we er met zijn allen aardig op los. De meeste mensen verwachten dat het nog wel even duurt voor het echt weer beter gaat worden en of alles terug zal gaan zoals in de situatie van voor maart, daar is de verwachting maar laag. Want ook al komt er een vaccin en mogen we misschien weer wat meer, een aantal mensen zal voorzichtig blijven. Niet raar ook natuurlijk. En het handenschudden, of dat ooit terug zal komen? 

We hopen dat als er een vaccin is de winkels en horeca weer meer ruimte gaan krijgen, dat we weer mogen sporten en naar sportwedstrijden mogen kijken. Liefst met ook een derde helft. Heel stiekem hopen we natuurlijk ook dat er komende zomer weer festivals en optredens zullen zijn. Dat je je clutch kunt vullen met lipstick, telefoon en op stap kunt gaan. Dat we met meerderen op (motor)vakantie mogen en dat we volgend jaar het ergste achter ons kunnen laten. 

Of onze verwachtingen en hoop zullen uitkomen, weten we eind volgend jaar. Maar dat er wat veranderd is, kunnen we niet ontkennen. Pak je nu als je je boodschappentas pakt ook direct je mondkapje mee, is de vraag of je straks weer spontaan de deur uit kunt gaan. En ook in het werk is wel wat veranderd. 

Het schooltas principe
Het werken op kantoor is versneld naar meer thuiswerken. Was de trend al ingezet, moesten nu alle bedrijven in sneltreinvaart aanpassen. Het thuiswerken is inmiddels een geaccepteerde manier van werken geworden. Niet dat we elke dag blij zijn met het (alleen) thuiswerken, het elke dag naar kantoor gaan zal straks niet meer normaal zijn en waarschijnlijk ook niet meer volstaan. Kantoren zullen daardoor flexibele werkplekken worden met ruimte voor (online)vergaderen. De vaste computerplekken zullen verdwijnen. Werknemers gaan terug naar de schoolvorm waarin de studie bestond uit school en huiswerk. De schooltas van toen is vervangen door een laptoptas 17 inch waarin je laptop de ruimte heeft, tezamen met de papieren die je zowel thuis als op kantoor beschikbaar wilt hebben. Jouw laptoptas is het komende jaar je basis en je brug tussen thuis en kantoor. 

Auto of motor van de zaak? 
Ook het vervoer zal het komende jaar opnieuw aan de orde zijn. Blijven we het openbaar vervoer promoten en blijft de leasewagen zoals deze nu ingeburgerd is? Stapt iedereen weer de trein in? Of ga je liever op de motor naar je werk? Wordt die motor als zakelijk middel dan eindelijk geaccepteerd worden? 

Deel

Gerelateerde artikels