Toerroute: Tripel-citytrip (149 km)

Een ritje langs drie Vlaamse tripelbrouwerijen, goed voor 149 km rijplezier. Vergeet je koffers niet, zodat je ze vol kan laden met lekkers!

We trappen onze driedubbele citytrip op gang in de schaduw van de Broeltorens, in het oude centrum van het West-Vlaamse Kortrijk. In ‘Vlas Vegas’, zoals de stad meesmuilend wordt genoemd, werd onder meer Lucky Luke-tekenaar Morris geboren en kun je nog steeds de beste gameopleiding ter wereld volgen. Ook de eerste Tripel van onze route werd er boven de doopvont gehouden, al wordt hij tegenwoordig enkele kilometers buiten de stadswallen gebrouwen. We passen de koers van onze gps even aan en mikken de dubbele voortrein van de Tricity 300 zuidwaarts richting deelgemeente Bellegem, waar de eerste stop van de dag wacht: Brouwerij Omer Vander Ghinste.

Nadat we daar een paar Tripel LeForts in de koffers hebben geladen, is het hoog tijd om via Avelgem en Berchem een Vlaams(e) Ardennenoffensief in te zetten: op naar Oudenaarde! De stad van gespetter in en rond de Donkvijvers, flitsende thuisdemarrages van Jan Bakelants en Mario De Clercq in het Centrum Ronde Van Vlaanderen en de in inkt gevatte tristesse van Jotie T’Hooft. Maar ook de thuis van schilder en levensgenieter Adriaen Brouwer. Na een korte passage langs het Centrum Ronde Van Vlaanderen, draai ik de majestueuze, in kinderkopjes geplaveide binnenkoer van Brouwerij Roman op.

Met een Roman-tripeltje van elke soort onder het zadel, is het hoog tijd om aan het betere bochtenwerk te beginnen: de langste stint van onze trip, die ons dwars door de Vlaamse Ardennen sleurt, via Geraardsbergen en Galmaarden, waarna we een ruime ring rond Brussel inzetten via Asse, Merchtem, Londerzeel en Kappelle-op-den-Bos. De laatste stop is  Mechelen, waar je vanop de imposante Romboutstoren het Brusselse Atomium kan zien blinken, je in de beruchte Dossinkazerne ondergedompeld wordt in een duister oorlogsverleden, en stadshelden Herman de Coninck en Rik De Saedeleer hun jaren sleten. En waar een half millennium na z’n passage nog steeds een ultieme hommage aan z’n bekendste inwoner, Keizer Karel V, wordt gebrouwen: de sublieme Gouden Carolus. Net binnen de Mechelse stadsring, sturen we onze Tricity de met kasseien geplaveide binnenkoer van brouwerij Het Anker op.

Vanuit Mechelen kun je makkelijk alle richtingen uit , zodat je de inhoud van die ondertussen ongetwijfeld uitpuilende koffers thuis lekker koel kunt zetten. Cheers!

Download de route

Brouwerij Vander Ghinste
In 1892 koopt Remi Vander Ghinste een woonhuis met bijbehorende gebouwen voor zijn 23-jarige zoon en brouwer Omer. Door diens huwelijk met Marguerite, kleindochter van Kortrijks brouwer Felix Verscheure, komt daar plots brouwerij LeFort bij. Marguerite, praktisch van aard, dringt erop aan dat alle eerstgeboren jongens in de familie ‘Omer’ zullen heten. Op de dure glas-in-loodramen van de brouwerijcafés staat namelijk ‘Bieren Omer Vander Ghinste’, en door de voornaam te behouden, kunnen de ramen ongewijzigd blijven. En zo geschiedde – intussen is de brouwersfamilie aan de vijfde generatie brouwers toe, een vijfde generatie Omers, ook. In 2008 wordt die link met de familie in een brouwsel gecapteerd: het welbekende en bekroonde OMER. Ook de naam LeFort wordt heropgevist, eerst als bruin bier in 2013, en in 2016 wordt Tripel LeFort boven de doopvont gehouden.

Brouwerij Roman
Voor de oprichting van Brouwerij Roman door Joos Roman moeten we terug tot 1545, toen Mater (deelgemeente van Oudenaarde) nog langs de handelsweg tussen Duitsland en Frankrijk gelegen was. Maar het was pas later, naarmate de volgende generaties aan het roer kwamen, dat bierbrouwen de hoofdactiviteit van de familie werd. Sindsdien hebben 14 generaties het nevenberoep van toen laten uitgroeien tot een bloeiend bedrijf. De brouwerij maakte na de beide wereldoorlogen vooral furore met een reeks speciaal- en abdijbieren. Ename Tripel werd voor het eerst (1990) gebrouwen, bijna twee decennia later, in 2018, kwam daar de Adriaen Brouwer Tripel bij. Die laatste is een biotripel die genoemd is naar de in 1605 geboren Oudenaardse schilder en hedonist.

Brouwerij Het Anker
In deze familie- en stadsbrouwerij brouwt men tegenwoordig elke variant van Maneblusser, Boscoli, Lucifer, en uiteraard de Gouden Carolus in al z’n hoedanigheden. In de annalen treffen we reeds een eerste verwijzing naar de brouwerij in 1471 (!), wanneer Hertog Karel de Stoute het bier van de begijntjes vrijstelt van accijnzen ‘voor de patiënten en eigen gebruik’. Bijna 500 jaar later (1960) komt de eerste Gouden Carolus op de markt. In z’n recente geschiedenis opende Het Anker een driesterrenhotel binnen de muren van de brouwerij. Sindsdien heeft de brouwerij internationale bekendheid verworven én heeft Het Anker zelfs een volwaardige whiskystokerij opgebouwd. Daar wordt uit het moutbeslag van Gouden Carolus Tripel een graanwhisky gedestilleerd.

Tekst: Jelle Verstaen Fotografie: Peter Naessens

Deel

Gerelateerde artikels