Helmfabrikant Arai en vizierspecialist Pinlock hebben de handen in mekaar geslagen voor de ontwikkeling van ProtecTINT: een vizier dat niet alleen dampwerend werkt, maar tegelijk een fotochromatische functie heeft. Foto-watte?
Fotochromatische lenzen zijn al jaren immens populair bij sporters en meer bepaald duursporters. Denk aan afstandslopers, mountainbikers en wielrenners. De meeste mensen zullen fotochromatisch omschrijven als ‘meekleurend’, al is dat slechts een deeltje van het verhaal. Hetzij door middel van een coating, hetzij ‘ingebakken’ in het viziermateriaal is een fotochromatische lens in staat om zich aan te passen aan de lichtomstandigheden. Met andere woorden: van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat zal het fotochromatische vizier zich aan de lichtsterkte aanpassen zodat je ogen dat niet hoeven te doen.
Het resultaat is veel meer rust voor de ogen en een scherper zicht. Daarmee vervangt het fotochromatische vizier de opties die je tot nog toe als motorrijder had. Ofwel moest je ergens in je bagage ruimte vinden voor dat (breekbare) extra vizier en onderweg stoppen als de lichtomstandigheden de overschakeling van het heldere naar het donkere vizier (of omgekeerd) vereisten. Best omslachtig. Ofwel deed je een beroep op een helm met ingebouwd zonnevizier. Geen slechte oplossing, al zorgt een extra lens altijd voor een iets vertekend zicht en vaak zijn de ingebouwde zonneviziertjes zo licht dat ze op slecht wegdek beginnen trillen. Ook niet ideaal dus.
Zitten er dan geen nadelen vast aan fotochromatische lenzen? Ja, al valt dat wel mee. Als de fotochromatische functie van een coating komt, dan kan die op termijn een deel van haar werking verliezen. Daarnaast is het bereik van een fotochromatische lens niet eindeloos, even ‘donker’ als een donker vizier zal het fotochromatisch vizier niet worden, maar in 99,5% van de omstandigheden voldoet het bereik wel degelijk. Ook bij heel duistere omstandigheden trouwens, denk aan de klassieker in de zomer: blijven napraten op een terras en alsnog in het donker naar huis rijden.
Belangrijk om weten is dat een fotochromatische lens ongeveer veertig seconden nodig heeft om zich aan een extreme verandering van de lichtomstandigheid aan te passen. Rij je vanuit de volle zon een aardedonkere tunnel in, dan zal je eventjes het vizier moeten omhoog klappen om een scherp zicht te houden, maar dat geldt uiteraard ook als je met een donker vizier een duistere tunnel in duikt.
Het ProtecTINT vizier dat Arai en Pinlock samen ontwikkelden heeft alle dampwerende eigenschappen die we van de Pinlock vizieren kennen, met daar bovenop de fotochromatische technologie zodat de vizieren zich automatisch aan de UV-sterkte aanpassen. Er zijn varianten voor VAS, VAS-Z, SAI, CT-F en Max Vision VAS vizieren. Importeur Bihr hangt er een adviesprijs van 59,95 euro aan.