“Motorrijden, dat moet in de zomer toch fantastisch zijn! Lekker verfrissend, genieten van het mooie weer…” Het is ongetwijfeld een van de grootste misvattingen over motorrijden – het is namelijk altijd fantastisch, niet alleen in de zomer! Maar alle gekheid op een stokje: motorrijden kan in de zomer best uitdagend zijn, want naarmate de temperaturen (eindelijk!) de hoogte in gaan, kan het in het zadel steeds lastiger worden.
We zitten immers letterlijk van kop tot teen ingepakt in onze full battle dress, en onder een loden zon bestaat dan al gauw gevaar voor oververhitting. Dat kan letterlijk levensgevaarlijk zijn, want je concentratie neemt af, net als je reactievermogen … en dat terwijl je op een motor altijd net hyperalert moet zijn. Je kan dus maar beter kiezen voor een outfit die je ook op de bloedhete dagen helpt zo koel mogelijk te blijven.
Ook in zomerkleding is de keuze reuze. Zo zijn er mogelijkheden voor adventurerijders, casual rijders, woon-werkers… Voor elk soort gebruik vind je bij RAD een passende oplossing. Onder zomerkleding wordt vaak de lichtere kledij zoals een jeansbroek of cargopants verstaan, maar de échte zomerkleding is natuurlijk de doorwaaikledij, dus laten we die eerst maar eens onder de loep nemen.
Doorwaaikleding
Doorwaaikleding is vervaardigd uit een stof die zeer open geweven is, maar toch de sterkte heeft om een impact te kunnen weerstaan. Uiteraard grondig getest en gekeurd; zomerkledij is nog steeds stevige motorkledij die veilig is, maar wel de gelegenheid geeft om de lucht door te laten stromen. In dat opzicht is het rugpand dus net zo belangrijk als de voorkant van een jas, zodat de lucht de gelegenheid krijgt om echt door de jas heen te stromen en zo weer naar buiten kan.
Zoals bij alle motorkledij is het ook bij zomerkledij erg belangrijk dat ze goed past. Zit een jas bijvoorbeeld te ruim, dan kan die gaan flapperen omdat het materiaal zo licht is. Onder een zomerpak draag je vaak niet meer dan een T-shirt, dus de stof heeft direct contact met je huid. Een flapperende mouw kan dan voor irritatie zorgen, en dat wil je natuurlijk niet. Een extra aandachtspuntje bij zomerkleding is de kleur. Lichte kleuren reflecteren het zonlicht in plaats van het te absorberen. Een zwarte zomerjas verkoelt daardoor minder en heeft dus heeft minder effect dan een jas of broek in een lichtere kleur. Je kan een doorwaaijas combineren met een doorwaaibroek, of met een jeansbroek of cargopants – op die laatste komen we straks nog terug.
Doorwaaikleding bestaat in verschillende vormen en configuraties. Elke motorrijder is immers anders, en heeft dus ook andere wensen of noden. Zo zijn er de luchtige, pure doorwaai motorjassen, maar er zijn ook de zogenaamde 3-in-1 pakken voor wie op net dat tikje meer voorbereid wil zijn. Daar is de Tornado 4 van Rev’It! een mooi voorbeeld van, die is er zowel voor dames als voor heren.
Een 3-in-1 jas als de Tornado 4 bestaat uit een doorwaai buitenjas met een waterdichte voering aan de binnenzijde, en een uitneembare thermische voering. Je kan elke laag eruit halen en de waterdichte voering ook over je jas dragen. Is het ’s ochtends wat frisser als je naar je werk rijdt maar gaat het in de loop van de dag zomeren en klimmen de temperaturen vlotjes naar 30 graden, dan is een jas als deze een fantastische oplossing.
Zo’n 3-in-1 pak is ook ideaal voor bijvoorbeeld een Schotlandreis, waar het eh, nogal wisselvallig kan zijn. Zo heb je toch een volledige outfit voor alle mogelijke omstandigheden, waartussen je makkelijk kan wisselen.
Verkoelende onderkleding
Op de echt hete zomerdagen is natuurlijk ook de rijwind warm. Hoewel zelfs een warm briesje langs je lichaam voor verlichting kan zorgen op de motor, kan je nog een stapje verder gaan en kiezen voor (de combinatie met) verkoelende onderkleding.
Koelvesten bestaan in verschillende vormen. Sommige vul je met water, andere – zoals de IXS Bodycool – dompel je dan weer onder en trek je nat aan (geen zorgen, het vest zelf voelt natuurlijk droog aan). In combinatie met de rijwind zorgt dat voor een verkoelend effect. Belangrijk daarbij is dat je motorkleding draagt met voldoende ventilatiemogelijkheden, of een doorwaaijas. Zo’n koelvest aantrekken onder een afgesloten leren pak heeft natuurlijk weinig zin.
Naast de volledige vesten, kan je ook kiezen voor polsbandjes die je nat om je pols kunt dragen – de aders in je polsen zijn prima geleiders om af te koelen – of je gaat voor de neckcool of zelfs de headcool, die werken volgens hetzelfde principe: de windstroom en temperatuur zorgen voor verdamping, wat op zijn beurt weer voor verkoeling zorgt.
Motorjeans
Wat dan met motorjeans, zijn die niet bij uitstek geschikt voor zomerse dagen? Tuurlijk zijn motorjeans zalig om mee te rijden in de zomer … en dan komt er uiteraard een ‘maar’. Of zelfs twee.
Want ten eerste is ook een jeans op de hele warme dagen simpelweg te warm en kies je beter voor een doorwaaibroek. En de tweede ‘maar’ heeft betrekking op het beschermingsniveau van motorjeans – en bij uitbreiding van alle casual motorkleding: de hoodies, houthakkershemden, de cargopants… Waar je op moet letten bij de aankoop van een motorjeans en waarom, daarover kan je hier op de RAD-blog alles lezen. Belangrijk in elk geval is om te weten met welk doel je je motorkleding koopt. Alle motorkleding is getest en gekeurd voor bepaalde situaties; voor stukken als hoodies en cargopants heb je het dan eerder over urban gebruik. Lees: de kortere, rustigere ritten. Voor intensief gebruik aan hogere snelheden kies je dus beter voor een doorwaaipak.
En dan zijn er nog de buitenbeentjes in deze categorie: de onderkleding van Bowtex. Die is getest en gekeurd als volwaardige motorkleding, je draagt ze onder je gewone, casual kleding. Extraatje bij de Elite-reeks van Bowtex is dat die ook (tot op bepaalde hoogte) regulerend werkt en je in de zomer dus ook kan helpen oververhitting tegen te gaan. Al kunnen we uit ervaring zeggen: op die snikhete dagen gaat er niks boven een doorwaaipak.
Wat met je hoofd?
Last but not least: zeker op de motor is het belangrijk dat je het hoofd koel houd. Net als bij kleding geldt ook voor een helm: wit reflecteert het zonlicht, zwart (of een donkere kleur) absorbeert het zonlicht. Bij hoogzomer kan het verschil tussen een witte en donkere helm zomaar eventjes tien graden bedragen! Net als een jas in een lichte kleur, kan ook een helm in een lichte kleur – bij voorkeur wit – bijdragen aan jouw comfort, concentratie en dus veiligheid.
Wil je graag meer info over zomerkleding of heb je nog vragen, aarzel dan niet om de RAD-klantendienst te contacteren of even langs te lopen in een van de acht filialen. Alle medewerkers zijn stuk voor stuk gepassioneerde motorrijders en staan je graag met raad en daad bij. Of ga alvast even snuisteren in het gigantische aanbod zomerkledij (en nog veel meer!) op rad.eu.