Nieuwe motoren verkopen vlotjes, tweedehands blijft dramatisch

Honda NT1100

In de eerste negen maanden van 2024 is de verkoop van motoren er in België met 2,7 % op vooruitgegaan – dat komt neer op zeshonderd motoren extra – tot 22.694 stuks in totaal. Van euforie is echter allerminst sprake, want de tweedehandsmarkt blijft ondanks een lichte heropleving een regelrecht zorgenkind.

Traxio, de belangenvereniging van de Belgische mobiliteitssector waarvan woordvoerder Filip Rylant deze maand te gast is in de Motorrijder Podcast, heeft alle inschrijvingscijfers van motoren voor de eerste drie kwartalen van 2024 verwerkt. Daaruit blijkt dat ondanks de overvloedige regen dit jaar de motormarkt het beslist niet slecht doet, in september viel er zelfs een stijging van 6,8 % van het aantal inschrijvingen te noteren.

Ook de tweedehandsverkoop trok in september een beetje aan (5,3 % beter dan vorig jaar), al moet je vooral vergelijken met 2022 om correcte conclusies te kunnen nemen. In september 2023 zat de tweedehandsmarkt al op zijn gat door de invoering van de verplichte technische keuring van tweedehandsmotoren, vandaar dat de -15,3 % in vergelijking met september 2022 nog altijd pijn doet aan de ogen.

tweedehands motoren september 2024

Vergelijk je de eerste negen maanden van 2024 met dezelfde periode in 2022, dan is de verkoop van nieuwe motoren gestegen met 1.600 stuks, terwijl de tweedehandsmarkt er met 14.000 stuks op achteruitging. “Vanuit de winkels horen we dat een aantal dealers zich niet meer bezighoudt met occasies wegens niet meer interessant. Van diegenen die wel nog actief zijn op de tweedehandsmarkt krijgen we de feedback dat het de afgelopen maanden iets beter gaat en de cijfers bevestigen dat. In het geval van BMW blijken er vlot occasie GS’en verkocht te worden”, aldus Rylant.

Bij de verkoop van nieuwe motoren gaat Honda met 3.701 stuks op kop, een stijging van 6,9 %. Yamaha ging er in de eerste negen maanden van dit jaar met een forse 18,4 % op vooruit en bekleedt met 2.940 verkochte machines de tweede plaats. BMW staat als derde lichtjes in de min ten opzichte van vorig jaar (-4,8 %, 2.832 verkochte motoren), maar de nieuwe GS Adventure kan vanaf nu besteld worden dus de Duitsers zullen wel aan een eindejaarssprintje beginnen. KTM (-19,4 %) en Piaggio (-10,2 %) zullen dan weer meer dan een eindejaarssprint nodig hebben om met opgeheven hoofd het jaar af te sluiten.



Grafieken Traxio • Fotografie Honda

Deel

Gerelateerde artikels

Energica Experia

Energica is (bijna) failliet

Elektrische voortstuwing in combinatie met een motorfiets blijkt tot op heden nog steeds geen gelukkig huwelijk. Nadat onlangs al bekend werd dat de verkoopcijfers van