Kort getest: Yamaha TMAX Tech MAX

Yamaha TMAX Tech MAX

In het vliegtuig richting Zuid-Spanje word ik plots overmand door twijfel en wel van de vestimentaire soort. Voor de test van de Yamaha TMAX Tech MAX heb ik naast de obligate motorjeans ook een integraalhelm en zowaar racelaarzen, racehandschoenen en een lederen jasje met godbetert een speed hump in mijn koffer geladen. Maar is de TMAX van de negende generatie nog wel sportief genoeg voor deze outfit…?

In de voorbije vierentwintig jaar is Yamaha erin geslaagd om zomaar eventjes 400.000 (!) TMAX’en aan de man en vrouw te brengen, waarvan 85 procent van die klanten in Europa wonen. En hoewel de prijzen van de TMAX en de TMAX Tech Max best pittig zijn (understatement van de dag), maakt dat de kopers weinig uit want vorig jaar kocht 63 % van de klanten de beter uitgeruste en dus duurdere TMAX in Tech Max-versie.

Yamaha TMAX Tech MAX

De TMAX die Yamaha voor modeljaar 2025 presenteert is intussen de negende variant sinds het model in 2001 werd gelanceerd. De 2025 update draait rond drie thema’s: een vernieuwde look, meer hightech en meer controle over je rit.

Agressief?
Eerst maar even over de styling en hoewel dat finaal een bijzonder persoonlijk gegeven is, kan ik ondanks Yamaha’s inspanningen om de scooter korter en de kop karaktervoller te maken niet zeggen dat ik als een blok val voor deze TMAX. Naar mijn aanvoelen oogt de TMAX frontaal minder agressief dan voorheen en al helemaal in de Ceramic Grey kleur van de Tech MAX.

Los van de kleur vind ik de spiegelstelen niet mooi en wijs ik die dingen als een van de redenen aan waarom de kop wat van zijn agressiviteit verloren is. De nieuwe spinforged wielen zijn met een combinatie van zwartgelakte delen en aluminium gefreesde buitenranden wel bijzonder geslaagd. De afwerking staat nog altijd op het hoge niveau dat we van de TMAX gewend zijn, op dat vlak ontgoochelt de motorscooter niet.

Yamaha TMAX Tech MAX

Fingerspitzen vs elektronica
In zijn negende generatie is de TMAX de eerste Yamaha scooter met een zesassige IMU die gekoppeld wordt aan een slim remsysteem dat bij een zware remactie de remkracht herverdeelt over het voor- en achterwiel. Omdat de scooter weet of je bij de remactie rechtdoor rijdt of hellingshoek neemt om door een bocht te gaan, kan die remkracht veiliger verdeeld worden.

Dat is sowieso een geruststellende gedachte, al zal tijdens de snedige rit door de bergen in het hinterland van de Costa Blanca blijken dat er toch een vervelend minpunt aan vasthangt – of noem het eerder een gewenningspunt. Knijp je bij een noodstop immers keihard in de remgrepen, dan zal het linker remhendel (dat de achterrem aanstuurt) zo hard beginnen pulseren dat je alle gevoel in dat remhendel verliest.

Dat is dus het moment waarop de elektronica het van jouw fingerspitzengefühl overneemt en dat je dus moet vertrouwen op het rekenwerk van Yamaha’s Brake Control. Eens je dat vertrouwen hebt en wéét dat je keihard kunt remmen en de Yamaha elektronica de boel op de rails houdt, dan vind je dat pulserende remhendel al een stuk minder vervelend.

Yamaha TMAX Tech MAX

Niet mak, niet agressief
Om de rijervaring te verfijnen trok Yamaha de T (Touring) en S (Sport) rijmodi qua rijgevoel wat verder uit mekaar door middel van twee nieuwe motormappings. Nieuw ontworpen luchtinlaten moeten het geluid bij volle acceleratie wat zuiverder maken, een TiG lasnaad tussen de uitlaatpoort en de uitlaat zelf moet dan weer bijdragen tot een meer lineaire gasrespons.

De koppeling is vernieuwd voor een vlottere werking bij een agressieve start en als je traag door een file laveert. Het is iets te lang geleden dat ik met een TMAX reed om die aanpassingen als grote veranderingen of verbeteringen te omschrijven, feit is wel dat de prestaties van de TMAX nog altijd tot de verbeelding spreken. De 562cc paralleltwin van 55 Nm en 47 pk heeft weinig moeite met de 221 rijklare kilo’s en zet je op een zebrapad bij het buitenrijden van de stad het gas vol open, dan ben je blij met de tractiecontrole om je hachje te redden.

Yamaha TMAX Tech MAX

Het verschil in rijgevoel tussen de Touring en Sport rijmodi is best groot, zonder dat de gasrespons in Touring te mak en in Sport te agressief aanvoelt. Helemaal onderin de toerenteller heeft de TMAX eventjes tijd nodig om de CVT aan de gang te slingeren, daarna is de acceleratie naadloos en fors zonder dat de sportscooter daarbij onstabiel gaat aanvoelen. Integendeel.

Bilgrill
Het 7” TFT-dashboard heeft drie lay-outs en kan met Bluetooth aan je smartphone gekoppeld worden, je telefoon vindt een plekje in het opbergvak in de rechter kuip. Om te navigeren kunnen TMAX-rijders gratis een beroep doen op Garmin Motorize, de app zal trouwens ook voor bezitters van een TMAX van de vorige modeljaren gratis worden. De bediening van het dashboard gebeurt met een joystick op de linker stuurhelft die net iets te dicht bij de knop van de richtingaanwijzers staat zodat ik me de eerste paar tientallen kilometers een paar keer vergis. Voor de rest niks dan lof over het dashboard en de bediening ervan.

Yamaha TMAX Tech MAX

De Tech MAX is standaard voorzien van handvat- en zadelverwarming, al is die laatste zodanig enthousiast dat ik al in de laagste stand het gevoel heb dat mijn billen op de grill liggen. Ergonomisch zit de TMAX nog altijd prima in mekaar, al zit je bij het opstappen iedere keer weer met de twijfel of je een been over de scooter moet gooien of door de beperkte ruimte tussen zadel en frontkuip wurmen.

Het elektrisch instelbaar windscherm (standaard op de Tech MAX) zet het stuk plexi tot 110 mm hoger, maar geeft in de hoogste standen iets te veel turbulenties voor een laaglander van 1,82 meter. Ik zet het windscherm dan ook iets lager, ik verkies wat winddruk op mijn helm boven een rondje schuddebollen door de turbulenties. Handkappen heeft de TMAX niet, dus daar pak je de volle laag.

Van braaaap en schraaaap
Hard accelereren en nog harder kunnen remmen volstaat uiteraard niet om het label ‘sportscooter’ te verdienen, daarvoor moet je ook nog een bocht door komen en op dat vlak blijft de TMAX baas boven baas. Ex-motorracer Raymond Schouten geeft iedereen tijdens de tweehonderd kilometer lange testrit een paar tientallen kilometers de tijd om vertrouwen op te bouwen in het rijwielgedeelte en de Bridgestone Battlax Scooter SC2 banden … waarna het tempo stapje voor stapje wordt opgeschroefd tot een niveau dat je amper voor mogelijk houdt.

Yamaha TMAX Tech MAX

Als motorrijder moet je altijd extra wennen aan de specifieke eigenschappen van een scooter (CVT-aandrijving, langer rijwielgedeelte, kleinere wielen, remmen met twee handen) zodat insturen net iets slomer gaat dan op een motor. Eens je dat echter weer in de vingers hebt, is het ongelooflijk hoe stabiel en onverstoorbaar je de TMAX door een bocht kunt jagen.

CONCLUSIE
Mooi of niet doet weinig ter zake, als journalist hoor je vooral goed van slecht te onderscheiden en dan is er bij de TMAX weinig twijfel. De Yamaha TMAX is en blijft een sublieme machine, als je er tenminste de centen voor hebt en weet wat je wil. Zoek je veel opbergruimte en een maximale bescherming tegen weer en wind, dan zijn er betere opties. Ben je op zoek naar een scooter die qua prestaties een motor evenaart of zelfs overtreft, dan hoort de Yamaha TMAX Tech MAX nog altijd bovenaan je lijstje te staan.

Yamaha TMAX Tech MAX

Plus- en minpunten
+ Krachtig en smeuïg blok
+ Vertrouwenwekkend stuurgedrag
+ Hoogwaardige afwerking
– Turbulent windscherm in hoogste stand
– Gevoel in remhendel bij grote remdruk
– Niet goedkoop

Het uitgebreide testverslag lees je in Motorrijder mei 2025

Motor: 662cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde paralleltwin, DOHC
Boring x slag:  70 x 73 mm
Compressieverhouding:         10,9:1
Max. vermogen:         47,8 pk @ 7.000 tpm
Max. koppel: 55 Nm @ 5.250 tpm
Brandstofvoorziening:           injectie, ride-by-wire
Transmissie:    CVT, riem
Frame: aluminium twin spar met dubbelzijdige alu swingarm
Voorvering:     upside-down, niet instelbaar, veerweg 120 mm
Achtervering:  monoshock, veervoorspanning en uitgaande demping instelbaar, veerweg 117 mm
Voorrem:        267 mm schijven met radiaal gemonteerde vierzuigerremklauwen, bochten-ABS
Achterrem:     282 mm schijf met tweezuigerremklauw, bochten-ABS
Banden voor/achter:  120/70-R15 / 160/60-R15 (Bridgestone Battlax Scooter SC2)
Wielbasis:       1.575 mm
Balhoofdhoek/naloop:           n.b./n.b.
Gewicht:         221 kilo (rijklaar)
Zithoogte:       800 mm
Tankinhoud:   15 l
Prijs België:     € 15.999,-
Prijs Nederland:         € 17.199,-

Yamaha TMAX Tech MAX

Tekst Bart De Schampheleire • Fotografie Yamaha

Deel

Gerelateerde artikels

Morbidelli T1002VX

Kort getest: Morbidelli T1002VX

Betreed je als nieuw merk de  overvolle markt van de allroads, dan kan je maar beter een strategie achter de hand hebben. Zoals een schaker

Yamaha MT-07

Kort getest: Yamaha MT-07

Met de iconische MT-01 zette Yamaha in 2005 de lijnen uit voor de Master of Torque-serie. En hoewel de MT-01 met al zijn technische brutaliteit