Droes is niet alleen de Motorrijder bladmanager, hij is ook nog eens gediplomeerd rijinstructeur. Dat schreeuwt natuurlijk om een rubriek met tips. Deze maand: achtjes rijden.
Zoals beloofd doe ik deze maand een oefening uit de doeken die je kan helpen je kijktechniek te verbeteren. Daarvoor heb je twee kegeltjes nodig (makkelijk zelf te maken door twee lege waterflesjes van 25 cl met zand te vullen), een krijtje en een oefenplek (idealiter een lege parking).
Zet de kegeltjes vier meter uit elkaar en teken met het krijtje een kruis exact in het midden tussen de twee kegels. Ga op de motor zitten en zorg ervoor dat zowel je armen als benen in een lichte, ontspannen hoek gebogen zijn. Die souplesse zal je helpen bij het manoeuvreren. Zet je motor pal bovenop op het kruisje, kijk op horizonhoogte en laat de koppeling zacht opkomen zonder gas te geven. Neem veel ruimte en van zodra je ter hoogte van het eerste flesje bent, kijk je onherroepelijk in de richting van het aangebrachte kruis. Je rijdt immers altijd waarnaar je kijkt, stel jezelf dus steeds de vraag: waarnaar moet ik? Om de acht te schrijven, moet je dus over het kruisje geraken. Kijk je even rond met het idee dat je de omgeving toch in de gaten moet houden, dan wordt de acht een negen…
Maar goed, we gaan ervan uit dat het lukt en dan gaan we naar de volgende stap: van zodra je het kruisje nadert, kijk je weer naar de horizon en ter hoogte van het tweede flesje kijk je opnieuw in de richting van het kruis. Je zal daarbij merken dat draaien aan de ene kant makkelijker gaat dan aan de andere. Dat heeft alles te maken met je oogdominantie: is je rechteroog dominant dan zullen rechterbochten je beter liggen en vice versa. Het mooie aan de acht is dat je beide kanten goed kan trainen en het meeste aandacht kan schenken aan de kant van het niet-dominante oog.
Deze oefening vraagt tijd en geduld, maar als in je brein het kwartje gevallen is dat doelbewust kijken de sleutel tot succes is, kunnen we verdere stappen zetten. Naarmate je zelfzekerder wordt, kan je proberen om de acht telkens wat kleiner te ronden.