Aftellen naar Nationale Tweetaktdag: Honda CR500

In de aanloop naar de eerste Nationale Tweetaktdag op 25 juni nemen we je de komende weken mee op een blauw wolkje naar een paar fijne momenten/motoren uit de geschiedenis van de tweetakt. Vandaag: Honda CR500.


Honda was in de jaren zeventig en begin jaren tachtig al best succesvol in de hoogste klasse van het motorcrossen. Zo won Graham Noyce in 1979 de 500cc-kroon, maar ook Belgische legende André Malherbe kon als geen ander om met een 500cc tweetakt. In 1980 kon Malherbe voor het eerst wereldkampioen worden en wist het jaar nadien zijn titel zelfs te verlengen. In 1984 haalde hij zijn derde en laatste wereldtitel.


Honda begon de 500cc-categorie pas echt te domineren toen het in 1985 de vloeistofgekoelde CR500 uitbracht, met een dikke 60 pk de krachtigste motorfiets in de klasse. Met acht titels op rij, waarvan twee opeenvolgende voor de Brit Dave Thorpe, kan je gerust spreken van echte oldschool dominantie.


Zo’n veertig jaar na datum wordt er nog steeds met veel respect – of eerder: ontzag – naar de Honda CR500 gekeken. Beelden uit die tijd blijven natuurlijk geweldig om te zien. Ook tijdens deze GP van de VS in Carlsbad domineert Honda, maar dit keer is het David Bailey die aan het langste eind trekt. Andere hoofdrollen zijn weggelegd voor Thorpe, Geboers en Malherbe.

Deel

Gerelateerde artikels

Yamaha_WR450F 2-Trac

Ken je deze nog? Yamaha WR450F 2-Trac

Was er eigenlijk íemand die geloofde dat dit hét ging worden toen Yamaha in 2004 de tweewiel-aangedreven WR450F 2-Trac uitbracht? Helaas, de toekomst zou anders

Silverstone

MotoGP-circuits: Silverstone

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits.