Aftellen naar Nationale Tweetaktdag: Yamaha TDR250

In de aanloop naar de eerste Nationale Tweetaktdag op 25 juni nemen we je de komende weken mee op een blauw wolkje naar een paar fijne momenten/motoren uit de geschiedenis van de tweetakt. Vandaag: Yamaha TDR250.

Hoewel de Yamaha TDR250 slechts vijf jaar in productie was (van 1988 tot 1993) is hij er toch in geslaagd om in heel wat lijstjes van favoriete tweetakten op te duiken. Deze briljante lichtgewicht laat zien hoe graag Yamaha af en toe eens buiten de lijntjes kleurt.


De TDR250 was in feite een supermoto-versie van de volbloed TZR250 racer en wist met een vijftigtal enthousiaste pk’s, een vlot sturend chassis en een semi-motocross zithouding de hooligan naar boven te halen in elke eigenaar.

Hij was ook op veel vlakken zijn tijd vooruit; zo had de Yamaha zeven jaar vóór de Ducati 916 zijn intrede deed al de uitlaten onder de kont, en liet de TDR je al van supermoto proeven nog voor dat echt was ingeburgerd.


Helaas zorgden het onconventionele imago en de beperkte praktische inzetbaarheid ervoor dat de TDR250 geen commercieel succes werd. Vandaag de dag wordt de TDR echter beschouwd als een moderne klassieker en terecht vereerd als een van de beste straatracers ooit.

In deze Japanse promovideo vertellen ze net hetzelfde – of althans, dat denken we toch…

Deel

Gerelateerde artikels

Honda ATC250R

Uit de oude doos: Honda ATC250R

Tijdens onze nachtelijke YouTube-zoektochten botsen we af en toe op een pareltje. Soms is de audio- en beeldkwaliteit niet helemaal zoals we vandaag gewend zijn,

Guy Martin

De snelheidsrecords van Guy Martin

Guy Martin, tot nader order nog steeds een van onze favoriete ex-racers, is intussen 41, heeft een kind en twee honden maar dat betekent niet

Freddie Spencer 1985 Daytona 200

Uit de oude doos: 1985 Daytona 200

Tijdens onze nachtelijke YouTube-zoektochten botsen we af en toe op een pareltje. Soms is de audio- en beeldkwaliteit niet helemaal zoals we vandaag gewend zijn,