Alles over de Ducati Streetfighter V2!

Het was niet zozeer een kwestie van ‘of’ maar eerder van ‘wanneer’ in het geval van de Streetfighter V2. En ook op dat laatste hebben we nu dus een antwoord met de presentatie van de nieuwe Ducati Streetfighter V2. Het kleinste broertje binnen de Streetfighter line-up.

Vergis je niet in het voorvoegsel ‘kleinste’, de Ducati Streetfighter V2 is alles behalve een beginnersfiets. Ook niet zo heel gek als je bedenkt dat de Panigale V2 model stond voor deze naked. Prestatiegewijs werd er alleen van het topje van de 955cc Superquadro twin iets afgeschaafd, getuige de 153 pk @ 10.750 tpm (155 bij de Panigale) en een topkoppel van 104 Nm @ 9.000 tpm (vs. 110Nm). Aan ‘downtunen’ doen ze dus nauwelijks in Bologna als het om de transitie van superbike naar naked gaat, wat onze goedkeuring dan weer volledig kan wegdragen. Pak daar het drooggewicht van 178 kg bij en de Streetfighter V2 noteert cijfers neer die niet zo heel ver af liggen van de inmiddels tot cultfiets verheven 1098 Streetfighter uit het vorige decennium. Het achtertandwiel van de Streetfighter is twee tandjes kleiner ten opzichte van z’n gekuipte broer (43 vs 45) om het koppel wat mooier te spreiden.

Net als bij de Panigale verzorgt het aluminium monocoque frame de basis lay-out qua rijwielgedeelte, met het blok daarbij uiteraard als dragend deel en de veertandem Showa (43mm BPF)/Sachs (volledig instelbare monoshock) verantwoordelijk voor de feedback. Subframe en seat-unit zijn identiek, al is het zadeltje iets dikker voor meer (straat)comfort en natuurlijk zijn de clip-ons vervangen door een breed stuur. De voetsteunen zijn op de Ducati Streetfighter V2 anders gepositioneerd om beter aan te sluiten bij de relaxtere zithouding. Om te compenseren voor die meer, eh, achterwaarts gerichte ergonomie werd de swingarm juist iets langer (16mm). Je wilt dat voorwiel in principe ook nog wel een beetje aan de grond houden.

Overigens kan je op dat vlak ook terugvallen om de nodige digitale assistentie. Aangestuurd door de bekende 6-assige IMU zijn de tractiecontrole en ABS ook op de Ducati Streetfighter V2 hellingshoekgevoelig. Los daarvan kan je wheelie controle, motorrem en slide control los instellen. Uiteraard heeft Ducati zelf een paar basis set-ups voorgekookt middels de Ride Modes Sport, Road en Wet. De up/down quickshifter is standaard. De radiale Brembo M4.32 remopstelling kennen we eveneens van de Panigale V2, al zijn de remblokken anders samengesteld voor iets minder agressief aangrijpen.

De Streetfighter V2 staat In januari in de showroom. Prijs? 18.990 euro in Nederland, 16.990 euro in België. Nieuwsgierig? We testen de Streetfighter 17 december in Sevilla, dus stay tuned!

Deel

Gerelateerde artikels