Aprilia pakt uit met dubbelklapper: nieuwe RSV4 (Factory) en Tuono V4 (Factory)

We zijn amper bekomen van de komst van de langverwachte Tuono 660, of daar presenteert Aprilia de nieuwe RSV4 (Factory) en Tuono V4 (Factory) al!

 class=

RSV4 (Factory)
Wakkere bakkers hebben – ondanks ‘t enige profielbeeld dat we voorlopig van Aprilia te zien krijgen – door dat de mosterd in de eigen stal werd gehaald. Door de lijnen van de ravissante RSS660 te combineren met met lange dagen in de windtunnel, vind je de winglets niet langer terug als addenda, maar zijn ze nu ingebouwd tussen de verschillende lagen kuipwerk. Op die manier probeert Aprilia twee oplossingen in één te voorzien: downforce (en dus stabiliteit) op hogere snelheid, én gelijktijdig een betere koeling verzekeren.

Ook de drieledige ledkoplamp van de RS660, met DRL en adaptieve bochtenverlichting, komt het smoeltje van de RSV4 opdirken. Voorts zet Aprilia in op een nieuwe tank- en zadelcombinatie, een nieuw TFT-dashboard en ditto Marelli 11MP ECU met bijbehorende IMU. Ook het ride-by-wiresysteem en de APRC-rijhulpjes krijgen een update met onder meer de intrede van instelbare motorrem. Er zijn vanaf 2021 zes rijmodi beschikbaar, waarvan drie voor de openbare weg (eentje instelbaar) en drie voor ‘t circuit (twee instelbaar). De instellingen gaan van tractie- en wheeliecontrole over motorrem tot ABS.

De nieuwe RSV4 krijgt daarenboven een nieuwe alu swingarm met een verstevigingsbeugel – zoals je die ook al kon zien op de Aprilia RS-GP in de MotoGP. PR-praatjes, u begrijpt ‘t wel. De V4 krijgt dan weer een Euro5-update, maar verliest daarbij geen enkele pony – ook nu presteert de RSV4 een moddervette 217 pk, met dank aan onder meer een ruimere cilinderinhoud (groeit van 1.077cc naar 1.099cc) en een volledig nieuw uitlaattraject.

Wie z’n portefeuille nu al amper onder bedwang kan houden moet enkel nog de keuze maken tussen de standaardversie (enkel in Dark Losail-kleurenschema) of de RSV4 Factory die zowel in Aprilia Black als in het waanzinnig nostalgische Lava Red (Reggiani!) beschikbaar is. De Factory komt daarenboven met gesmede alu velgen, Brembo Stylema’s en semi-actieve Öhlins Smart EC 2.0-demping.

 class=

Tuono V4 (Factory)

De Tuono volgt nagenoeg dezelfde kuur als z’n atletische broertje – zij het als vanouds met half kuipwerk en een hoger stuurtje. Ook qua elektronica en de integratie van de winglets wordt een parallelle strategie aangehouden. Het grote verschil met broerlief zit ‘m in de krachtbron: de Tuono V4 – nog steeds de enige naked die een dikke 65° V4 in het vooronder heeft steken – krijgt van Aprilia ook een Euro5-upgrade, maar blijft net als voorheen op 1.077cc steken. Ook hier zonder gevolgen voor de prestaties: de 175pk en 121 Nm blijven overeind.

Ook potentiële Tuono V4-kopers krijgen twee keuzes voorgeschoteld: ofwel de standaard Tuono V4, die meer op comfort is voorzien (hoger stuur, hogere nacelle, comfortzadel en lagere voetsteunen voor de duo). Of je gaat voor het circuitmonster van de twee: de Tuono V4 Factory die net als de RSV4 wordt uitgerust met onder meer de semi-actieve Öhlins Smart EC 2.0-demping. De eerste kan je in Tarmac Grey en Glacier White krijgen, de Factory is er enkel in het zwart.

Deel

Gerelateerde artikels

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar

Honda MSX125 Grom

Honda Grom krijgt update 

In 2021 kreeg de MSX125 Grom een compleet nieuw jasje aangemeten, inclusief een krachtiger blokje met een vijfde versnelling en een nieuw lcd-dashboard met versnellingsindicator.