Aprilia Shiver 750 (2007 – 2016)

€ 3.300,00 – € 7.450,00 | 749,9cc | watergek. V-twin | 95 pk | 189 kg | 15 l.

Wat is het?
Aprilia’s naakte middenklasser en antwoord op Ducati’s Monster, die ten tijde van z’n introductie, exact tien jaar geleden alweer, een wereldprimeur kon tonen. De Shiver is immers de eerste motor die werd uitgerust met ride-by-wire, waarbij het gas niet langer met enkel een kabel, maar elektronisch bediend wordt. Aprilia voorzag ook verschillende rijmodi, waarbij het blok steevast zo veel mogelijk koppel probeert te produceren. Het rijwielgedeelte was top, met een stalen vakwerkframe, aluminium achterbrug, instelbare achterveer en radiaal gemonteerde remklauwen met ABS.

Wat moet ik weten?
De Shiver is zeldzaam, exclusief, of weinig verkocht – het is maar hoe je het bekijkt. Qua uitrusting krijg je ook enorm veel waar voor je geld. De eerste modellen kampten wel met een weinig intuïtieve gasrespons, maar met het sturen is er nooit iets mis geweest. In die zin is de Shiver, als je er eentje vindt, een koopje. Probeer nog een deal te maken, want Shivers zijn niet populair en moeten vaak lang wachten op een geïnteresseerde koper. Aprilia geeft een zithoogte op van 810 mm, maar in de praktijk bleek die nog hoger. Belangrijk voor de korter gebeenden onder ons.

Tips van experts
In 2010 kreeg de Shiver een update. Naast een iets ander uiterlijk werd een lager, smaller zadel gemonteerd. De veren werden iets harder afgesteld, de voetsteunen werden iets hoger en meer naar achteren geplaatst en ook het stuur veranderde. Achteraan werd een smaller wiel gemonteerd, vooraan kreeg hij wave remschijven. Technisch kijk je gewoon uit naar een goede onderhoudsgeschiedenis en de gebruikelijke dingen waar je bij een tweedehandsmotor op let.


Deel

Gerelateerde artikels

Triumph Daytona 675

Tweedehands: Triumph Daytona 675

Dat de hele motorwereld een vreugdekreet slaakte toen Triumph bekendmaakte een nieuwe Daytona te lanceren, komt simpelweg doordat de Daytona 675 zo’n magistrale machine was.