Aprilia Shiver 750 (2007 – 2016)

In deze rubriek speuren we op tweedehandssites naar een interessante gebruikte motor die aan enkele voorwaarden moet voldoen: hij mag niet meer dan 5.000 euro kosten, mag geen al te hoge kilometerstand hebben en hij moet enige verbintenis hebben met een nieuwe motor in dit nummer. Deze maand zijn we op zoek gegaan naar de voorloper van het meest verrassende EICMA-nieuws: de Aprilia Shiver.

€ 4.500,00 – € 9.235,00 (NIEUW) | 749 cc | watergek. V-twin | 95 pk | 189 kg | 15 l.

Wat is het?
Niemand had op de EICMA verwacht een nieuwe Aprilia Shiver of Dorsoduro te zien. De verbazing was dan ook groot bij het aanwezige publiek, al zeker omdat de cilinderinhoud nu vergroot is naar 900cc. De eerste generatie Shiver dateert al van 2007 en werd aangedreven door een 749cc V-twin. Hij moest het enorme gat opvullen tussen de RS125 en de RSV1000R en moest het daarnaast moeilijk maken voor onder andere de Ducati Monster, Honda Hornet en Triumph Street Triple. Waar de Shiver 750 echter het bekendst om staat, is zijn ride-by-wire. Het was toentertijd de allereerste motor die dat systeem kreeg, waarbij de Aprilia profiteerde van drie rijmodi (Sport, Touring en Rain). In 2009 verscheen de Shiver 750 GT die een schermpje en kuippanelen kreeg voor meer toercomfort. Een jaar later werd de naakte Shiver voorzien van een andere rijpositie, betere remmen en een hardere vering.

Wat moet ik weten?
Kleine aanpassingen maken de laatste, 2010-versie: het zadel werd verlaagd en versmald, de voetsteunen verplaatst naar achteren voor een sportievere zitpositie, het achterwiel werd smaller, de remmen werden wave-exemplaren, de vering ging een tandje harder en de Shiver kreeg een sportievere look. Aan de motor veranderde door de jaren niets, alleen de brandstofinspuiting werd licht aangepast om het motorkarakter wat soepeler te maken. Met zijn nieuwprijs van minder dan 10.000 euro is de Shiver eigenlijk een koopje. Maar de motor staat zwaar in de schaduw van z’n Japanse en Europese concurrenten. Best jammer, want er is helemaal niets mis met een Shiver. Wij vonden voor 5.000 euro rond een GT-versie met slechts 5.000 km op de teller, met ABS. Veel exemplaren staan er echter niet te koop, dus het is een beetje uitkijken naar wat je precies wil.

Tips van experts
De bouwkwaliteit van Aprilia moet niet onderdoen voor de Japanse merken en dat zie je ook aan de Shiver. Het frame, de achterbrug, het lakwerk, alles is erg mooi uitgevoerd. Aan het ride-by-wire moet je je mogelijk wel even aanpassen omdat het systeem in het begin erg direct lijkt te reageren. Dat doet het ook, maar jij bent het die je reactievermogen daaraan moet afstellen. Verder kan de startmotor het al eens begeven of kan er een elektrische storing van bijvoorbeeld het dashboard optreden. Onder de 3.000 toeren kan de motor ook erg bokkig reageren, zeker bij de eerste generatie Shivers. Laat je ook niet te hard misleiden door de GT-versie. Hij heeft dan wel extra kuippanelen en een ruitje, maar verwacht er geen comfortabele wereldreis mee te maken. De wind-bescherming is daarvoor te min.

Deel

Gerelateerde artikels

Triumph Daytona 675

Tweedehands: Triumph Daytona 675

Dat de hele motorwereld een vreugdekreet slaakte toen Triumph bekendmaakte een nieuwe Daytona te lanceren, komt simpelweg doordat de Daytona 675 zo’n magistrale machine was.