Belgian Motorcycle Academy gaat op zoek naar racetalent

Vandaag is in Mettet de Belgian Motorcycle Academy gelanceerd. Het gaat om een samenwerking van de FMWB, Zelos/Mig, het Circuit Jules Tacheny en de Belgian Motorcycle Federation in een zoektocht naar jong wegracetalent. Het initiatief wordt erkend door MotoGP-promotor Dorna en zal deel gaan uitmaken van hun ‘Road to MotoGP’-programma. Het doel van de Belgian Motorcycle Academy is om jonge Belgische talenten tussen 7 en 14 jaar op te sporen, op te leiden en te begeleiden naar de prominente motorcompetities. De nieuwe academie zal een trainingsprogramma van ten minste 10 dagen per jaar omvatten, voornamelijk tijdens weekends en schoolvakanties. De deelnemers zullen speciale trainingen voorgeschoteld krijgen in verschillende motordisciplines zoals trial, dirt track, supermotard, motorcross en snelheid. Er zullen ook cursussen worden gegeven die gericht zijn op communicatie, psychologie, voeding en fysieke training. De Academy zal kunnen rekenen op verschillende coaches en instructeurs, waaronder Stéphane Mertens en Fred Fiorentino, allen gecertificeerd door de Fédération Motocycliste Wallonne de Belgique (FMWB) en ADEPS. 

Freddy Tacheny, voorzitter van de Belgian Motorcycle Academy: “Deze Academy was de ontbrekende schakel in het moeilijke pad voor jonge piloten om hun plaats in de professionele motorwereld te vinden. De Academy, die openstaat voor de jongsten, zal het mogelijk maken om de beste talenten vroeg te detecteren en te ondersteunen om hen te gidsen naar een professionele carrière, idealiter begeleid door het management van Zelos dat reeds zorgt voor onze twee Belgen op het hoogste niveau: Xavier Siméon en Barry Baltus. Ik dank alle partners en drijvende krachten uit de motorwereld in België om zich te verenigen rond dit geweldige doel, waarmee we de jonge piloten en hun families aanzienlijk kunnen helpen. “Road to MotoGP ™: het Belgische talententraject

Het idee omtrent een Academie groeide nadat Freddy Tacheny, na talloze discussies met DORNA – de promotor van MotoGP ™ – bevestiging kreeg dat ze een kampioenschap voor jonge talenten in Noord-Europa lanceren ter begeleiding naar de Moto3 en Moto2, en zo hopelijk de deur kunnen openen naar de MotoGP ™. Dit in navolging van de Asian Talent Cup, de British Talent Cup en de Red Bull Rookies Cup. Vanaf dit jaar organiseert DORNA een Northern Talent Cup, en de beste piloten van de Belgian Motorcycle Academie zullen potentieel toegang tot de jaarlijkse selectie krijgen.

Voor de 2020-editie werden twee jonge Belgische talenten weerhouden na een selectiedag, georganiseerd door de mede-oprichters van de Academie. Het werden Lorenz Luciano (15) die al 2 jaar schittert in het FSBK Pré-moto 3-kampioenschap en Amélie Triffet (17), 3e in het Franse Kampioenschap Dames in 2019. Beide werden door DORNA geaccepteerd voor deelname aan de Northern Talent Cup en worden geïntegreerd in het Junior Black Knights Team, geleid door Christophe Chantrain. Dit kampioenschap is één van de belangrijkste (maar niet het enige) waarnaar de Academie jonge deelnemers zal begeleiden.


Jorgen Van hellemont, CEO van Zelos: “De Academy is een perfecte voortzetting van de Black Knights, een paar jaar geleden opgericht door Zelos. Deze nieuwe tool is essentieel voor onze jonge talenten om hen in staat te stellen zich te ontwikkelen in een professionele omgeving en goede reflexen te verwerven vanaf het begin van hun sportcarrière. De wil van de Academie is om onze Belgische beloftes naar het hoogste niveau te brengen, zoals Zelos deed met Xavier Siméon en meer recent met Barry Baltus, die volgend seizoen in de Moto3 zal debuteren. “

Hoe lid worden van de Belgian Motorcycle Academy?

Om zich te kunnen inschrijven voor de selecties van de Academie, moet de kandidaat tussen de 7 en 14 jaar oud zijn, de Belgische nationaliteit hebben, uitblinken in motorbeheersing en in het bezit zijn van een jaarlijkse vergunning, verkregen via de FMWB. Voor kandidaten vanaf 11 jaar moet de aanvraag vergezeld worden van een sport-CV. Het inschrijvingsbedrag bedraagt 2.500€ voor de omkadering, het gebruik van verschillende soorten motorfietsen, alle lessen, volledige uitrusting, de instructeurs en het gebruik van verschillende circuits (+2.000 borggeld).

Inschrijvingen lopen via de website van de Academie, die in februari 2020 online zal staan. Tot die tijd kunnen geïnteresseerden hun aanvraag sturen naar belgianmotorcycleacademy@gmail.com. Afhankelijk van het aantal geregistreerde piloten worden er elk jaar meerdere selectiedagen georganiseerd, inclusief een fysieke en psychologische beoordeling.

Waardevolle ondersteuning van verschillende partners

Naast de betrokkenheid van de oprichters en de steun van DORNA, kan de Belgian Motorcycle Academy ook rekenen op de waardevolle steun van Yamaha België, Pirelli, Bihr, de officiële Yamaha-concessie Zone Rouge in Andenne en Yamalube.

Carmelo Ezpeleta, CEO van DORNA Sports: “Ik ben verheugd om de Belgian Motorcycle Academy in het officiële Road to MotoGP programma te verwelkomen, en dit programma uit te breiden naar een nieuw, belangrijk land. Het ontdekken en ontwikkelen van jong talent is een essentieel onderdeel van onze visie en de Belgian Motorcycle Academy zal een extra waardevolle partner zijn. Ik kijk ernaar uit om de jongeren in de Academie te zien groeien en betere fundamenten te zien leggen voor de toekomst van motorrijden in hun land en regio, in combinatie met hun deelname in de nieuwe Northern Talent Cup.”

Een Stichting voor motorsport

Michel Wanty en Freddy Tacheny, beiden gepassioneerd door motorfietsen, besloten samen de Belgian Motorcycle Foundation in het leven te roepen. De Belgian Motorcycle Foundation, ondergebracht in de Koning Boudewijnstichting, is een organisatie zonder winstoogmerk die tot doel heeft het beoefenen van de motorsport te stimuleren.

Op basis van de Academie, samen opgericht met MIG, FMWB en Circuit Jules Tacheny, zal de Belgian Motorcycle Foundation de komende maanden een ander groot project introduceren. Meer nieuws volgt in februari.

Michel Wanty, voorzitter van de Belgian Motorcycle Foundation, is opgetogen: “Privé wilden Freddy en ik samen een stichting lanceren om onze acties voor onze gemeenschappelijke passie voor motorfietsen duurzaam te maken. We hopen met ons initiatief een breed panel van enthousiasten te verenigen die, net als wij, willen meewerken aan de ontwikkeling van de motorsport in België door middel van de acties die we zullen ondersteunen uitvoeren. De Academie is hiervan een eerste illustratie, andere zullen volgen … We danken de Koning Boudewijnstichting voor haar steun bij de van de Belgian Motorcycle Foundation.”

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er