Benavides wint de Dakar op Honda

Vandaag is de laatste van 12 tijdsproeven gereden en daarbij werd de Spanjaard Kevin Benavides niet meer bedreigd voor de overwinning. Het werd echter een dag in mineur door het overlijden van de Franse rijder Pierre Cherpin.

Het werd een erg spannende Dakar in – het blijft raar- Saoedi-Arabië. De organisatie wilde de snelheid eruit en legde daarom de nadruk op navigatie, terwijl de motoren ook de hele Dakar dienden te rooien met slechts 6 achterbanden, waardoor de rijders iets omzichtiger te werk dienden te gaan.

Door de vele navigatiefouten veranderde het algemeen klassement bijna dagelijks, maar uiteindelijk bleken Monster Energy Honda’s Kevin Benavides en z’n Amerikaanse teamgenoot Ricky Brabec, de winnaar van vorig jaar, het best op het rechte pad en bleven ze ook gespaard van pech of valpartijen.

Dat was wel even anders bij de Oostenrijkse armada van KTM, Husqvarna en GasGas, die geteisterd werd door pech en valpartijen, plus even goed verloren rijden.

Benavides won dus voor Brabec en de Brit Sam Sunderland op KTM. De Australiër Daniel Sanders werd als vierde ‘Rookie of the Year.’

De Spaanse Laïa Sanz was andermaal de beste vrouw. Beste Lage Lander werd de Nederlander Paul Spierings (Husqvarna) op de 26ste stek. De Belg Walter Roelants finishte op de 52ste stek als oudste Belgische deelnemer (60 jaar) in de Dakar-geschiedenis. Nederlander Olaf Harmsen finishte op de 57ste plaats.

De laatste dag werd er echter één in mineur. Nadat hij op de 7de dag zwaar ten val kwam, verkeerde de Fransman Pierre Cherpin in een coma. Vandaag werd bekend dat Cherpin bij het overvliegen naar een ander ziekenhuis bezweken is aan z’n verwondingen.

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er