BMW R 1250 R krijgt rijkere basisuitrusting

BMW’s R 1250 R naked is afgestoft en doet het voor 2023 met een kleine esthetische opwaardering en een rijkere basisuitrusting. Zo is de roadster nu standaard voorzien van zaken als Dynamic Traction Control, ABS Pro, ledverlichting en een USB-poort.

Wat gebleven is, is het bonkende boxerhart met variabele (ShiftCam) kleptiming en een topvermogen van 136 pk @ 7.250 tpm. Nu is dat topvermogen leuk, maar waar het in de praktijk bij een motor als deze natuurlijk echt om draait is het beschikbare koppel in het middengebied. Dat is met 143 Nm bij 6.250 tpm meer dan riant aanwezig, zoals we dat inmiddels kennen van de potige 1.254cc ShiftCam boxertwin. Gang zit er genoeg in.


Om dat koppel onder listige of onvoorziene omstandigheden wat beter te reguleren is de R 1250 R voor 2023 standaard uitgerust met BMW’s bekende Dynamic Traction Control (DTC). Gekoppeld aan een IMU (en drie rijmodi) is de tractiecontrole nu hellingshoekgevoelig, hetzelfde geldt ook voor het eveneens tot de basisuitrusting behorende ABS Pro. Ook bij doorremmen tot diep in de bocht blijft het ABS – wanneer nodig – een actieve rol spelen.


Ledverlichting zit nu eveneens af-fabriek op de R gesleuteld, wat dan weer niet geldt voor de optionele bochtenverlichting. Daarvoor moet je nog even dieper in de buidel, net als voor de zadelverwarming (met vijf verwarmingsniveaus voor zowel bestuurder als duo) en de verwarmde handvatten die enkel samen in een pakket te bestellen zijn. Ook dat is BMW.

Goed, telefoon koppelen met het TFT-display is dan weer geen probleem, net zomin als het opladen via de nieuwe USB-aansluiting. O ja, de R 1250 R heeft nu ook een ECO-modus om zuinig (lees: rustig) rijden aan te moedigen. Maar daar trekken wij vrijgevochten motortypes ons natuurlijk niets van aan. Binnenkort meer over prijs en beschikbaarheid van de nieuwe R 1250 R.

Deel

Gerelateerde artikels