Boet van Dulmen Overleden (73)

Boet van Dulmen is donderdagochtend 16 september om het leven gekomen bij een verkeersongeval in zijn woonplaats Ammerzoden. Van Dulmen, een van ‘De Grote Drie’ uit de jaren 70 en 80 samen met Jack Middelburg en Wil Hartog, is 73 jaar geworden.

Volgens ooggetuigen werd Boet van Dulmen op zijn fiets aangereden door een bestelbus op het moment dat hij een kruising overstak, de hulpdiensten hebben gepoogd Van Dulmen nog te reanimeren maar dat mocht niet meer baten.

Boet van Dulmen staat bekend als één van de Grote Drie uit de gouden periode van de Nederlandse wegracesport. Samen met Wil Hartog en Jack Middelburg was ‘Den Boet’ met regelmaat terug te vinden in de voorste gelederen van de Koningsklasse van de mondiale wegracerij, de 500cc. Hij won één GP, die van Finland in 1979 en werd knap tweede tijdens de Dutch TT van 1981. Van Dulmen stond in die periode bekend als ’s werelds beste privécoureur en oogstte door z’n goede prestaties veel respect bij z’n tegenstanders. Door z’n uitgebalanceerde rijstijl (met de bekende knieën tegen de tank) was hij vooral goed in de regen én ook geliefd als testrijder, onder andere bij Cagiva.

In 1986 stopte Van Dulmen met z’n actieve racecarrière om zich te richten op zijn transportbedrijf. In 2020 werd er in zijn woonplaats Ammerzoden nog een borstbeeld onthuld in het bijzijn van Van Dulmen en zijn familie. In de komende KicXstart staan we uitgebreid stil bij het overlijden van Van Dulmen.


Fotografie Archief A. Herl

Deel

Gerelateerde artikels

Mutt DRK-01 250 Deluxe

MUTT Motorcycles lanceert DRK-01

Het Britse MUTT, dat focust op 125 en 250cc scramblers, komt met een compleet nieuw model: de DRK-01. Voor het eerst maakt het merk daarvoor

Yamaha XSR900 GP

Kort getest: Yamaha XSR900 GP

Knijp je ogen samen, tuur door je wimpers naar de XSR900 GP en je ziet eind jaren 80 GP-racers, je ziet Lawson, Rainey, je ruikt