Bosch neemt patent op stuurassistentie

De laatste jaren zetten motorfabrikanten volop in op nieuwe technologieën die ervoor zorgen dat een motor net iets makkelijker te besturen is. Dat heeft gezorgd voor een ware revolutie bij het vermogen en de wendbaarheid van motoren. De volgende, onvermijdelijke, stap is dat computers binnenkort een gedeeltelijke controle zullen krijgen over het stuur.

In de beginjaren van ABS konden velen niet geloven dat een motorfiets er ooit mee uitgerust zou worden. Indien wel, dan zou het enkel mogelijk zijn bij zware tourmotoren. Vandaag zien we dat quasi alle nieuwe modellen vanaf 125cc ermee uitgerust zijn. En de tijd heeft niet stilgestaan. Tractiecontrole, wheelie-control, bochten-ABS, engine-braking control en nog andere zaken maken het de motorrijder steeds gemakkelijker.

MEMS

Bosch heeft het leeuwendeel van de laatste motortechnologie op zijn naam staan met dank aan hun MEMS (MicroElectronic Mechanical Systems). Het elektronische kleinood heeft wheelie-control, stoppie-control en bochten-ABS mogelijk gemaakt. Nu heeft de Duitse elektronicagigant een patent genomen op een stuurhulpsysteem voor motorfietsen. Al zal het niet direct voor de nabije toekomst zijn.

 class=
(c) Bosch

Het bovenstaande, simpele, diagram laat niet in detail zien hoe het systeem effectief in werking gaat. Er is enkel te zien hoe stuurassistentie gecombineerd kan worden met remhulp en computergestuurde acceleratiecontrole. De stuurhulp zou kunnen communiceren met een noodremsysteem. Daarnaast toont het patent ook de adaptieve cruise-control aan, een binnenkort te verwachten nieuwigheid. Zo zal de motorfiets automatisch zijn snelheid aanpassen aan het verkeer.

Ongetwijfeld zullen computers naargelang de tijd vordert nog meer taken van de motorrijder overnemen. Laten we hopen dat de optie steeds blijft bestaan om zelf te kiezen waar je naartoe wil.

Deel

Gerelateerde artikels

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar

Honda MSX125 Grom

Honda Grom krijgt update 

In 2021 kreeg de MSX125 Grom een compleet nieuw jasje aangemeten, inclusief een krachtiger blokje met een vijfde versnelling en een nieuw lcd-dashboard met versnellingsindicator.