CAKE Kalk AP zet jacht in op stropers

CAKE, de Zweedse leider in elektrische offroadmotoren, heeft onlangs de handen in elkaar geslagen met het Southern African Wildlife College in Zuid-Afrika om de Electric Bush Bike Anti-Poaching Coalition op poten te zetten. Door in samenwerking met CAKE speciaal aangepaste Kalk AP’s te ontwikkelen en in te zetten, hoopt het Southern African Wildlife College om bedreigde diersoorten efficiënter te beschermen tegen stroperij, én tegelijk duurzaam tewerk te gaan. Dat laatste wil de kersverse coalitie bereiken door elke AP te voorzien van een aangepast laadstation op zonnepanelen, dat door Goal Zero ontwikkeld en geleverd wordt.

Stropers opjagen

Stropen heeft verwoestende gevolgen voor alle dieren in het wild, over de hele wereld. In sommige gevallen is het de belangrijkste reden waarom veel soorten met uitsterven worden bedreigd. Gebieden met wijdverbreide stroperij zijn vaak onmetelijk groot, afgelegen en zonder wegen, waardoor patrouilleren met de auto vrijwel onmogelijk is – en daardoor rekenen de lokale autoriteiten vaak op motoren. Zo ook in Zuid-Afrika. Dat brengt evenwel enkele problemen mee: enerzijds horen de stropers de parkwachters al van heinde en ver aankomen, anderzijds is het allesbehalve evident om de benzine voor de motoren ter plaatse te krijgen. En dat terwijl zonne-energie de hele dag voorhanden is. Later dit jaar komt de CAKE Kalk AP voor het eerst in actie, wanneer de SAWC de test van de motoren en de zonnekits implementeert als deel van z’n opleiding en training.

 class=

Koop er één, schenk er één

Aangezien dit initiatief vooral is gericht op liefdadigheid en natuurbehoud, wijkt de aankoopprocedure een beetje af van het doordeweekse ‘stap een dealership binnen en rijd huiswaarts op je nieuwe bolide’. Neen, als je instapt in het AP-project koop je je eigen Kalk AP, én schenk je z’n tweelingbroertje mét zonnepanelenkit aan het SAWC. Door middel van de connectiviteitsmodule aan boord, kan je op elk moment zien waar je gedoneerde motor wordt ingezet, en krijg je ook regelmatig updates over de operaties van het SAWC.

Zelf schenken Goal Zero en CAKE hun winstmarge volledig aan het SAWC, terwijl het – kwestie van motivatie – ook z’n prijs voor de aanschaf van dit ‘één kopen, één geven’-concept verlaagt: het pakket dat normaal 32.000 euro kost, kan je bij CALK aankopen voor 25.000 euro. De oplevering is voorzien voor september 2021.

Tech specs

De CAKE Kalk AP oogt niet enkel als een pluimgewicht, hij is ook lichter dan de gemiddelde enduro: inclusief batterij weegt de AP amper 80 kg. Die 2,6 kWh-accu levert een piekvermogen van 11 kW, die hij – afhankelijk van de rijmodus – 1 tot 4 uur uitzingt. Belangrijker voor dit type motoren is de 280 Nm die het achterwiel ter beschikking krijgt en de AP tot een top van 90 km/u duwt. Net zoals z’n Kalk OR- en INK-broertjes, krijgt de AP drie (zij het aangepaste) rijmodi en bijbehorende rem/regeneratiemodi, evenals een voortandwiel met 12 tanden en een immens achtertandwiel met 80 tanden.

De AP mag dan wel gebaseerd zijn op het CAKE Kalk-platform, maar hij heeft een pak extra voorzieningen om ‘m optimaal voor te bereiden op gebruik in de Afrikaanse savanne. Hoewel de 18-duims wielen aan boord blijven, werd de vering aangepast (progressieve veer in de vork/monoshock) en voorzien van extra bescherming tegen zand en vuil. Ook de motor krijgt een extra beschermplaat, die in vezelversterkt biocomposiet wordt uitgevoerd – Trifilon. Datzelfde materiaal tref je overigens aan op de spatborden en wordt – qua kleur althans – doorgetrokken in het zadel.

Voorts heeft CAKE de sturingssoftware van de motor aangepast naar potiger koppel en beperkte topsnelheden. Kwestie van krachtig genoeg te zijn voor het terrein, zonder de kans op oververhitting. Al is er wel een extra rijmodus met een hogere top voor wanneer de parkwachters stukken openbare weg dienen te nemen. Als er bij schemer of nachte gereden dient, dan is de CAKE Kalk AP voorzien van een verwijderbare koplamp – die verdacht veel aan een fietslampje doet denken. Eentje van 2.100 lumen, dat dan weer wel.

Meer info over de CAKE Kalk AP vind je op de website van CAKE, de basisinfo over het anti-stropersinitiatief krijg je in de video hieronder.

Deel

Gerelateerde artikels

BMW R20 Concept

BMW onthult R20 Concept

Het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is iets waar wij stervelingen doorgaans ver vandaan blijven, al was het maar omdat we niet langs de gesloten hekken