Docu: Het verhaal van Maico

Maico

Het Duitse Maico werd in 1926 opgericht door Ulrich Maisch, in 1931 namen zonen Wilhelm en Otto de zaak over waarna ze in 1934 begonnen met de productie van motorfietsen. Tijdens WOII verhuisde Maico naar Pfaffingen, waar het onderdelen maakte voor de Luftwaffe.

Na de oorlog was Maico de eerste Duitse motorfietsfabrikant die weer motoren mocht bouwen. Het bedrijf concentreerde zich op kleine, goedkope tweetakten omdat de vraag daarnaar in het naoorlogse Duitsland groot was.

Het hoogtepunt van Maico was de productie van de Mega 2 in 1981, meteen gevolgd door het laagtepunt in 1982 met de monoshock-opvolger. Die schokdemper was slecht ontwikkeld, slecht geassembleerd en kwam van een merk zonder ervaring in de motorcross. Maico probeerde de meubelen nog te redden door alle klanten een Öhlins schokdemper te schenken, maar het kalf was al verdronken.

Mede door een broedertwist tussen Wilhelm en Otto ging Maico in 1983 failliet. Tot in de jaren 90 werden er nog Maico’s gebouwd (M-stars in de VS) onder verschillende enthousiaste eigenaren, tot Merkle – de Nederlandse eigenaar van Maico – ook bankroet ging. In 1999 kwam er opnieuw een Maico op de markt. Intussen is de firma Köstler eigenaar van de merknaam. Zij produceren nog steeds Maico’s, waaronder een 700cc tweetakt MX-motor.

Deze homemade docu over Maico vergt wel wat doorzettingsvermogen en goede wil van de kijker, onder meer omdat de audio soms te wensen overlaat, maar de beelden maken alles goed.

Deel

Gerelateerde artikels

Yamaha_WR450F 2-Trac

Ken je deze nog? Yamaha WR450F 2-Trac

Was er eigenlijk íemand die geloofde dat dit hét ging worden toen Yamaha in 2004 de tweewiel-aangedreven WR450F 2-Trac uitbracht? Helaas, de toekomst zou anders

Silverstone

MotoGP-circuits: Silverstone

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits.