Ducati en Dovizioso behouden overwinning in Qatar

Zonet heeft het arbitrage hof van de MotoGP in Zwitserland beslist dat Ducati en Andrea Dovizioso hun overwinning in de debuutwedstrijd van dit seizoen

De reden waarom het arbitrage hof zich daarover diende te buigen was een protest van zowat alle teams (Honda, Suzuki en KTM), geleid door Aprilia, omdat volgens die teams Ducati een illegaal aerodynamisch onderdeel gebruikten, gemonteerd op de achterbrug van de Ducati GP19.

Waar ging het over? Wel, Ducati monteerde een aerodynamische spoiler onder de swingarm. Het MotoGP-reglement is niet 100% duidelijk wat nu exact mag en niet mag als het aankomt op het monteren van spoilers. Volgens sommigen mag het enkel op kuiponderdelen, anderen interpreteren dat het wel mag op bijvoorbeeld de swingarm.

Ducati’s officiële verklaring was dat het een manier betrof om de achterband koel te houden, maar verder geen aerodynamische effecten had. Het was volgens hen ook een veiligheidsmaatregel op de motor van Danillo Petrucci, omdat hij met z’n grotere gewicht meer gevaar liep op een te warm lopende achterband en dus ontploffing. Iets wat de MotoGP en ook Michelin ten allen tijde wil vermijden.

Maar experts hebben dat verhaal al lang afgedaan als klinkklare onzin en dat het weldegelijk een manier betreft om neerwaartse druk op swingarm uit te oefenen en zo meer grip voor de achterband te creëren. De plaatsing van die spoiler zou trouwens veel beter moeten werken dan de vleugels op de kuip, omdat ze geen invloed heeft op de schokdemper of veren. Maar Ducati is blijven volhouden dat het om een manier gaat om de achterband te koelen, middels z’n advocaten. De FIM heeft die uitleg niet enkel voor waar aangenomen, ze vinden het onderdeel ook niet illegaal, waardoor Ducati het ook voor de rest van het seizoen zal mogen gebruiken.

Deel

Gerelateerde artikels