Duitsland sluit nu ook wegen voor elektrische motorfietsen

In verschillende Europese landen worden motorfietsen in de zomermaanden geband van bepaalde bergwegen, voornamelijk vanwege geluidsoverlast. De Duitse regio Hochtaunus gaat nog een stapje verder en start een experiment om alle voertuigen te verbieden die door de Duitse wet als motorfiets worden beschouwd, elk weekend nog tot en met oktober.

Wij gingen er domweg van uit dat elektrische motorfietsen wel vrijgesteld zouden zijn van zo’n maatregel, aangezien het verbod vooral bedoeld is om de geluidsoverlast te beperken, toch? Dat dacht ook de Duitse Motorrijdersvereniging BVDM, die de overheid om meer verduidelijking vroeg.

Maar nee hoor, zo klinkt het droge antwoord, de maatregel geldt wel degelijk voor alle voertuigen die door de Duitse wet als motorfiets worden beschouwd. En die omschrijving luidt als volgt: ‘Tweewielige motorrijtuigen met of zonder zijspan, met een cilinderinhoud van meer dan 50cc in geval van een verbrandingsmotor, en/of met een aan het ontwerp gerelateerde maximumsnelheid van meer dan 45 km/u.’ Klaar en duidelijk: de wetgeving maakt geen onderscheid tussen een verbrandingsmotor en een elektrische motorfiets. En de maatregel dus ook niet.

We kunnen alleen maar concluderen dat met deze maatregel niet gemikt wordt op geluidsoverlast, maar wel op motorfietsen tout court… Benieuwd of hier verder nog, eh, lawaai rond zal worden gemaakt…

Deel

Gerelateerde artikels