Eerbetoon aan John Surtees tijdens Classic TT 2020

John Surtees, geen onbekende in de motorsport, zal gevierd worden tijdens de Classic TT van 2020. Surtees werd als enige zowel in de motor- als autosport wereldkampioen in de koningsklasse. In totaal wist Surtees zich zeven keer tot wereldkampioen te kronen in het motorrijden. Dit jaar is het 60 jaar geleden dat de Brit zijn vierde en laatste Senior TT race won. Daarnaast sleepte hij in 4 andere klassen de titel in de wacht en stond 4 maal op het podium. In totaal verscheen John Surtees 15 maal aan de start van een TT-race, waarvan hij slechts 1 niet wist te finishen.

Surtees was er al vroeg bij als motorcoureur. Op 15-jarige leeftijd nam hij samen met zijn vader deel aan een zijspanwedstrijd en won. Toen de wedstrijdorganisatie achter de leeftijd kwam van Surtees werd het duo de titel ontheven. Van 1952 tot 1960 reed Surtees 49 Grands Prix voor motoren van 350 en 500cc. Tussen 1960 en 1972 reed ‘Big John’ 113 Grands Prix in de Formule-1 waar hij 6 maal won en 24 keer op het podium stond. Met Ferrari werd hij in 1964 wereldkampioen. John Surtees is tot op de dag van vandaag de enige die er in slaagde om zowel wereldkampioen te worden in zowel de motor- als autosport.

Om John Surtees te fêteren zal er een ereronde gereden worden met zijn MV Agusta uit 1960. De Britse motor- en autocoureur overleed op 83-jarige leeftijd in 2017. De familie van Surtees zal een aantal iconische machines ter beschikking stellen om in de paddock te etaleren. De Vincent Grey Flash uit 1949 waarmee Surtees zijn eerste race mee won en een Vincent Black Lightening zullen te zien zijn. Daarnaast zullen er ook enkele Nortons te bezichtigen zijn om de Norton-periode van Surtees te eren.

Paraderonde Classic TT 2020

Op 29 augustus zullen er enkele grote namen verschijnen aan de start van de paraderonde. De 23-malige TT-winnaar John McGuinness, Mick Grant en Paul Hollywood, de man die voor de BBC een reportage over Surtees inblikte, hebben hun aanwezigheid bevestigd. Steve Parrish, Steve Plater en Ian Skinner, de voormalige mecanicien van Surtees, zullen ook deelnemen.

De drijvende kracht achter het gebeuren is het werk van de TT Riders Association waarvan Surtees ooit president was. Jane en Edwina Surtees, de vrouw en dochter van de Britse TT-legende zullen ook aanwezig zijn op de Classic TT.

Deel

Gerelateerde artikels