Yamaha eert Pirovano met speciale R1

Uit de categorie ‘fraai eerbetoon’ is dit er zeker een. Yamaha komt tijdens de laatste ronde van het WK Superbike op Estoril met een bijzonder eerbetoon aan Fabrizio Pirovano. Het is dit jaar 27 jaar geleden dat de Italiaan z’n 10e en laatste overwinning pakte in het WSBK op exact hetzelfde circuit in Portugal.

YZF-R1

Speciaal voor de gelegenheid heeft Yamaha een YZF-R1 ondergedompeld in de kenmerkende kleuren van de YZF 750 SP waarmee de Pirovano in de beginjaren van het WK Superbike meevocht om de podiumplaatsen. Op de roze/witte YZF won Pirovano, toen 33, tijdens de seizoensfinale van 1993 de eerste wedstrijd onder moeilijke (natte) omstandigheden en stond hij een paar uur later wederom op het podium met een derde plek. Het was tevens de wedstrijd waarin Scott Russel op z’n Muzzy Kawasaki ZXR750 nipt de titel wist af te snoepen van Ducati-ster in wording Carl Fogarty. Pirovano werd in ’88 en ’90 tweede in het WK voordat hij in ’98 overstapte naar het WK Supersport, en daar direct kampioen werd.

Yamaha

Pirovano racete actief tot 2006, waarna hij na een lang gevecht toch de strijd verloor tegen kanker in 2016. Oud-wereldkampioen 125cc en persoonlijke vriend Alessandro Gramigni zal de #5 R1 vlak voor de tweede manche op Estoril, in bijzijn van Pirovano’s familie en vrienden, rondsturen tijdens een parade lap. Later wordt de R1 geveild, de opbrengst gaat de Fondazione Oncologia Niguarda Onlus.

Deel

Gerelateerde artikels

Vaderdag kleur in en win

Vaderdagwedstrijd: Kleur en win!

Binnenkort is het weer Vaderdag, en dan ben je natuurlijk extra lief voor je papa. Daar helpen wij je graag een handje bij: we hebben

Royal Enfield Slide School

Royal Enfield Slide School Benelux

Zo heel af en toe valt er een heel cool persbericht in onze mailbox. Zoals dit: Royal Enfield heeft in samenwerking met flattrack-rijder Maikel Dijkstra