Feit of fictie? Motorrijden is schadelijk voor je gehoor

Heb jij als ervaren motorrijder al weleens opgemerkt dat je in een vol café niet meer kunt verstaan wat de persoon naast je tegen je loopt te leuteren? Dan achten we de kans heel groot dat jij een van die motorrijders bent die geen oordoppen gebruikt ‘omdat hij anders z’n blok niet hoort’. Motorrijden is namelijk schadelijk voor het gehoor. Punt aan de lijn. En naast een potentieel verslechterend gehoor, zijn er nog nadelen aan jezelf onverdund blootstellen aan de geluiden die motorrijden genereert. 

Geschreven door Pieter Ryckaert Foto Gold and Goose

Maar eerst even over het gehoor zelf. Het probleem met motorrijden is niet zozeer het motorgeluid, maar wel de hogere tonen die afkomstig zijn van windgeruis rond je helm. Zeker bij hogere snelheden over een langere periode – rijden over de snelweg, dus – treedt er overbelasting op in je gehoorkanaal. Die overbelasting zorgt ervoor dat de trilhaartjes achter je trommelvlies gaan afsterven. En het zijn net die trilhaartjes die geluidstrillingen omzetten in prikkels naar je gehoorzenuwen. Sterven die haartjes af, dan krijg je ook geen prikkels meer en bereikt het geluidssignaal ook je hersenen niet meer. Een typisch symptoom is dat je bepaalde geluid niet meer kunt onderscheiden, zoals bijvoorbeeld één bepaalde stem in een overvolle ruimte.

Draag altijd oordoppen
Nu, dit is geen exacte wetenschap. Sommige mensen lijken nooit last te ondervinden van overbelasting, anderen dan weer heel snel. Het gevaar is dat deze overbelasting je gehoor niet gradueel aantast, maar trapsgewijs. Dat kan bovendien heel plots heel snel gaan, dan weer geruime tijd op hetzelfde niveau blijven, om dan opnieuw op korte tijd weer zeer snel achteruit te gaan. Het vervelende is dat dit soort gehoorschade onomkeerbaar is. Want in tegenstelling tot je neushaartjes, groeien de trilhaartjes niet vliegensvlug opnieuw aan. Er is ook geen enkel hoorapparaat dat soelaas kan brengen. Wil je gehoorschade voorkomen, draag dan te allen tijde oordoppen. Je kunt daarbij kiezen voor op maat gemaakte oordoppen met een filter die het windgeruis wegfiltert, maar ook gewone of zelfs wegwerpdoppen beschermen je gehoor prima. Trotse eigenaar van een zogenaamd ‘stille’ helm? Fijn, maar weet wel dat ook een ‘stille’ helm verre van genoeg dempt om gehoorschade te voorkomen. Ook hier geldt dus: oordoppen dragen.

Ontspannen rijden
Los van gehoorschade heeft langdurige blootstelling aan veel geluid nog een paar andere gevolgen: het werkt namelijk vermoeiend en stresserend. En geen van beide zijn bevorderlijk als je goed wil motorrijden. Vermoeidheid werkt meteen in op je concentratie, en laat concentratie nu net van levensbelang zijn op de motor. Maar ook stress heeft een negatieve invloed: je gaat er onnodig je spieren van opspannen en gespannen rijden; en niet alleen word je daar moe van, een van de belangrijkste sleutels tot goed motorrijden is natuurlijk ontspannen rijden. Meer nog: een van de beste tips die je een beginnend (en ervaren…) motorrijder kunt meegeven, is ‘rijd ontspannen’. Wil je dus beter motorrijden, gebruik dan oordoppen. Hebben we al gezegd dat je echt altijd oordoppen moet dragen op de motor? Nou, bij deze. 

Deel

Gerelateerde artikels