Herdenken doe je zo: Magni Italia 01/01

Wie aan Italiaanse designmotoren denkt, komt al snel uit bij MV Agusta. Maar voor wie de motormarkt iets nauwer op de voet volgt, is ook Magni allerminst een onbekende naam: Arturo Magni hielp zowel Gilera als MV Agusta aan 37 constructeurtitels en 38 individuele wereldkampioenschappen, voor hij z’n kennis in 1977 aanwendde om z’n eigen merk uit de grond te stampen. Vijf jaar na de dood van z’n oprichter – op 2 december 2015 – wil het legendarische merk een passende ode brengen, met de op één stuk (!) gelimiteerde Magni Italia. Een mechanisch en esthetisch pareltje.

Eerst en vooral door de typische stijl van Arturo duidelijk te implementeren: een sportieve lijn met duidelijke invloeden van de racemotoren uit de jaren 60 en 70, inclusief halve racekuip, asymmetrische 3-in-3-uitlaat, een diep ingesneden racetank en monoseat, een strak buizenframe en de typische rode vuurrode kleur waarin Italiaanse raspaardjes doorheen de jaren gedoopt werden.

De naam ‘Italia’ is overigens niet zomaar gekozen – nagenoeg elke component van deze machine wordt op de heimat geproduceerd: in het frame huist de 800cc driecilinder uit de huidige MV Agusta Brutale 800, de remmerij wordt geleverd door Brembo, de klassiek ogende, telescoopvoorvork en stereovering komt van bij ORAM, JoNich Wheels staat in voor de prachtige spaakwielen, en de speciale handvatten zijn van de – eh – hand van Ariete Sandro Mentasti.

Deel

Gerelateerde artikels

BMW R20 Concept

BMW onthult R20 Concept

Het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is iets waar wij stervelingen doorgaans ver vandaan blijven, al was het maar omdat we niet langs de gesloten hekken