Honda CBR900RR FireBlade (1992- 1993)

watergek. 4-in-lijn | 893cc | 125 pk | 185 kg | 18 l. | € 3.500,00 – € 5.000,00


Wat is het?
Als je deze Motorrijder van achteren naar voren leest, stellen we voor dat je even een paar pagina’s doorbladert naar het FireBlade dossier. Even in het kort de herhaling: de FireBlade zette exact 25 jaar geleden het segment van de sportieve motoren op z’n kop, met een ongekend laag gewicht gecombineerd met een 900cc blok en bijhorende prestaties. Als de GSX-R750 de eerste echte superbike was, dan was de FireBlade de eerste hyperbike. En waar zijn die 750’s nu? Juist…

Wat moet ik weten?
De oer-Blade is intussen op de lijst van elke zichzelf respecterende collectioneur komen te staan. Vandaar dat de prijzen stijgen. Zeker van complete, originele exemplaren, die steeds moeilijker te vinden zijn. Het is nu, of bijna nooit meer. Koop zo origineel en compleet mogelijk, want onderdelen zijn moeilijk te vinden en worden ook steeds duurder. Weet dat de allereerste generatie FireBlade zelfs naar hedendaagse normen een verbazende motor blijft, die ook nog eens oerbetrouwbaar is. Het grootste minpunt is het 16 inch voorwiel, wat de bandenkeuze enorm beperkt. Het 17 inch voorwiel van een VFR past zonder aanpassingen, maar wees wel zo slim om het originele wiel te behouden. Latere modellen zijn even goed, zo niet beter, maar minder een verzamelobject.

Tips van experts
De gebruikelijk controles gaan uiteraard op. Een gevoelig punt is de nokkenasketting, al zeggen sommige experts dat dit een mythe is. De ketting mag een beetje kletteren, maar laat die na aankoop meteen controleren door een expert. Een Blade heeft om de 6.000 km een onderhoud nodig, alternerend van klein naar groot, en elke 24.000 km dienen de kleppen gesteld. Een ander gevoelig punt is de tweede versnelling, omdat velen hun eerste wheelies op de FireBlade hebben geoefend, met alle gevolgen van dien. Een testrit is daarom erg belangrijk. Check dus ook zeker de balhoofdlagers. En spanningsregelaars durven ook al eens kapot te gaan. Een Blade met (carbon) sierstukken op de framebalken heeft wellicht bij een val z’n frame ingedeukt gezien door het stuur. Check ook de bevestigingspunten van de kont. Die zijn erg fragiel en wie z’n Blade ooit aan de kont heeft willen opheffen, weet hoe makkelijk die bevestigingspunten breken.


Deel

Gerelateerde artikels

Triumph Daytona 675

Tweedehands: Triumph Daytona 675

Dat de hele motorwereld een vreugdekreet slaakte toen Triumph bekendmaakte een nieuwe Daytona te lanceren, komt simpelweg doordat de Daytona 675 zo’n magistrale machine was.