Inschrijvingscijfers motoren in april: bloedrood met een zilveren randje

Het coronavirus heeft niet enkel lelijk huisgehouden op vlak van onze gezondheid, ook de motorverkoop in België zit volgens de meest recente cijfers van Febiac flink in het slop. Dat valt op z’n minst deels te verklaren door de verplichte (tijdelijke) sluiting van de dealers. Alles opgeteld – motoren, motorscooters, driewielers en vierwielige motoren – tellen we amper een handvol merken (zoals Polaris) dat het in april van 2020 beter doet dat een jaar eerder. De meeste merken verkochten in april zelfs een stuk minder dan de helft van vorig jaar.

Voert desalniettemin de kop aan in april: BMW, met 164 nieuwe inschrijvingen (t.o.v. 404 in april 2019, -59,41 %). Op enige afstand gevolgd door Yamaha (112 t.o.v. 356 stuks, -68,54 %), Harley-Davidson (80 vs. 197 stuks, -59,39 %), Triumph (79 t.o.v. 114 stuks, -30,70 %) en Piaggio (70 vs. 233 stuks, -69,96 %) om de top vijf te ronden.

Zilveren rand om de regenwolk: Royal Enfield

Nemen we de cumulatieve verkoopscijfers – lopende vanaf januari 2020 tot en met april 2020 – en vergelijken we die met dezelfde periode in 2019, dan kleurt de top 15 van nieuwe inschrijvingen niet verwonderlijk opnieuw bloedrood. Al is er één lichtpuntje: Royal Enfield, dat op de 15de plaats staat, handhaaft zich opgeteld uitstekend, en groeit zelfs met 31,88 % ten opzichte van een jaar eerder. Zo maakt het een cumul-sprong van 69 naar 91 nieuwe inschrijvingen, en is het het enige top 15-merk in de groene cijfers voor het eerste trimester van 2020. Kijken we iets verder in de ranglijsten, dan is er ook goed nieuws voor Indian (+ 2 stuks) en MV Agusta (+ 8 stuks) bij de ‘grotere’ merken.

Voorlopig blijft het koffiedikkijken hoe de motormarkt zal reageren op het heropenen van de dealerships – wat vanaf 11 mei opnieuw is toegestaan. Laat ons met z’n allen hopen op een vliegende doorstart. Wij wensen de merken, importeurs en de dealers alvast van harte veel sterkte en vooral succes.

Deel

Gerelateerde artikels

Tiger 1200 GT Explorer

Update voor Triumph Tiger 1200

De recente introductie van de grondig vernieuwde Triumph Tiger 900 Rally Pro in de ruige onverharde Spaanse binnenlanden was voor een van de gidsen een

BMW Motorrad days Garmisch-Partenkirchen

BMW Motorrad Days keren terug naar Garmisch

Toen BMW twee jaar geleden aankondigde dat de BMW Motorrad Days van Garmisch-Partenkirchen naar Berlijn zouden verhuizen, reageerden heel wat BMW-rijders ontgoocheld en verbolgen. Voor