Jarige MT-09 krijgt update

Yamaha MT-09

Voor zijn tiende verjaardag mag de MT-09 een paar cadeautjes uitpakken. Yamaha’s populaire naked krijgt onder meer een strakkere styling, aangepaste zithouding, nieuw TFT-dashboard en een geüpdatet pakket rijhulpjes.

In het alu frame zit uiteraard nog steeds de (laatste incarnatie van de) 890cc CP3 driepitter, daar hoefde dus geen strikje rond. Wel nieuw is de compactere koplamp plus nieuw ontworpen achterlicht, en de scherper getekende brandstoftank. Die laatste moet mee de herziene zitpositie faciliteren.

Yamaha MT-09

Aanpassingen aan de driehoek stuur/voetsteunen/zadel zorgen voor meer bewegingsvrijheid: het stuur staat nu lager en kan in twee posities versteld worden, terwijl de nieuwe voetsteunen 30,6 mm meer naar achteren en 9,5 mm hoger staan, de hoogte kan daarnaast ook op twee posities ingesteld worden naar gelang je eigen voorkeur. Ook de nieuwe duovoetsteunen kregen een ander, comfortabeler plekje; terwijl het getrapte zadel nu uit twee delen bestaat.  

Het nieuwe 5” TFT-scherm met smartphoneconnectiviteit biedt keuze uit vier verschillende thema’s en laat zich bedienen met een nieuwe, intuïtieve knoppenwinkel. Handig om de nieuwe instelmogelijkheden snel onder de knie te krijgen, want de zesassige IMU blijft gelinkt aan een pakket hellingshoekgevoelige rijhulpjes (tractiecontrole, slide control, bochten-ABS…) dat uitgebreid werd met BSR (Back Slip Regulator) en cruisecontrole. Naast de voorgekookte rijmodi (Sport, Street, Rain) kan je ook zelf aan de slag met een User-mode.

Yamaha MT-09

Omdat het oor ook wat wil, krijgt de nieuwe MT-09 een ‘akoestisch versterkerrooster’, aldus Yamaha, en een herziene airbox met twee nieuw ontworpen luchtinlaatkanalen. En omdat sommigen nu eenmaal niet meer zonder kunnen, zit er onder het zadel voortaan een USB-C aansluiting.

Verder zien we een nieuwe radiale Brembo-hoofdremcilinder, quickshifter van de laatste generatie, nieuw rem- en schakelpedaaltje en verstelbare KYB voor en achter. De Yamaha MT-09 wordt geschoeid op de gloednieuwe Bridgestone Battlax Hypersport S23.  

De nieuwe MT-09 (en de 35 kW-versie) zijn verkrijgbaar in drie kleuren: Midnight Cyan, Icon Blue en Tech Black. Op prijzen en leveringsdata is het nog even wachten.

Deel

Gerelateerde artikels

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar