Komt de Honda Dax terug?

Als we de aanzwellende geruchten uit Japan en enkele patentaanvragen mogen geloven, dan ziet ‘t er naar uit van wel. Volgens het Britse BikeSocial zou de naam ‘ST125’ onlangs door Honda geregistreerd zijn, evenals de naam ‘Trailsport’ in de VS – beiden typeaanduidingen voor de kleine machine waarvan bij ons vooral z’n Japanse roepnaam ‘Dax’ is blijven hangen. Voor een pak onder ons de eerste kennismaking met een ‘schakelbrommer’ destijds: ofwel de Europese semi-automatische driebak, ofwel de geïmporteerde Japanse vierbak, maar beiden met het kenmerkende hoge sigaaruitlaatje, de tienduimswieltjes, en de tank die in het frame zat ingewerkt – met de vuldop onder het zadel. Heerlijk. En terug van weggeweest, als we de nieuwtjes mogen geloven.

Voor de aandrijving zou Honda naar verluidt (en logischerwijs) rekenen op het blok dat ook in de recent heropgeviste Super Cub steekt, in licht bijgespijkerde versie onder de Monkey 125 hangt én ook de MSX/Grom 125 aanvuurt: een luchtgekoelde 125cc ééncilinder, die 10 pk presteert bij 7.500 omwentelingen, en 10,4 Nm aan koppel genereert bij 5.000 toeren. Een basis die in de verschillende incarnaties al op de nodige zieltjes wist te winnen.

De mogelijke heropleving van de Dax zou alleszins niet volledig onverwacht komen: na de Super Cub en de Monkey werd onlangs ook het stof van de CT125 geblazen – al slaat de distributie voorlopig Europa over. Vingertjes kruisen opdat beide machines alsnog de oversteek maken? Jazeker!


Bannerbeeld: Honda

Deel

Gerelateerde artikels

BMW R20 Concept

BMW onthult R20 Concept

Het Concorso d’Eleganza Villa d’Este is iets waar wij stervelingen doorgaans ver vandaan blijven, al was het maar omdat we niet langs de gesloten hekken

Toeren 2024

Klein budget, grote pret

Het is een boutade van hier tot in Tokio, maar als motorrijder weten we dat de reis het doel is. Maakt niet uit waar je