Kort getest: Benelli TRK 702 X

Benelli TRK 702 X

Hoogpoters met een paralleltwin in het vooronder, je kan er ondertussen zowat de straat mee plaveien. Benelli scoorde in dit segment al flink met de TRK 502-tweeling en het merk wil op dat elan doorgaan met de TRK 702 en de TRK 702 X. Maar is meer altijd beter…?

De looks vallen in elk geval niet tegen. De spitse kop met de naar achteren doorgetrokken koplamp is meer dan een stoere knipoog naar de Tre-K 1130 Amazonas van weleer en geeft de TRK 702 X een uitgesproken uiterlijk in een segment waarin alles ondertussen al een keer is geprobeerd. Standaard voorzien van handkappen, een hoge bagagedrager, middenbok, spaakwielen en Pirelli Scorpion Rally allroad rubber staat de TRK er volwassen bij.

De plastic handkappen met carbon print hebben echter een hoog ‘MBK Booster uit de nineties’-gehalte en de bedieningsknoppen mogen dan al achtergrondverlichting hebben, het plastic voelt niet echt kwalitatief aan. Van hetzelfde laken een pak voor de vrij dikke handvatten met grove textuur, terwijl rem- en schakelpedaal uit de ijzerwarenrayon van een goedkope doe-het-zelfzaak geplukt lijken. Dat rem- en koppelingshendel instelbaar zijn schrijven we dan wel weer bij aan de kant van de pluspuntjes.

Benelli TRK 702 X

Op vlak van elektronica blaast de TRK 702 X warm en koud tegelijk. Zoek niet naar rijmodi want die zijn er niet, het al met al eenvoudige ABS is niet uitschakelbaar, cruisecontrole zit er niet op en verwarmde handvatten staan net als een verwarmd zadel op de optielijst. Ik kan best begrijpen dat die zaken allemaal overboord gingen om de prijs laag te houden, al oogt het toch wel heel karig.

Het 5” TFT dashboard met daarboven een balk verklikkerlichtjes is goed afleesbaar, maar tegelijk niet overdreven frivool. De lay-out kan je niet wijzigen; enkel de achtergrond in zwart, wit of automatisch zetten … waarbij die laatste functie onbruikbaar is omdat de sensor die het omgevingslicht meet te gevoelig is, waardoor het dashboard begint te flikkeren als kerstverlichting. De twee USB-laadpunten naast het dashboard zijn handig, dat de buitentemperatuur niet op het dashboard wordt getoond is jammer.

Benelli TRK 702 X

Met mijn 1m82 zet ik beide voetzolen op de grond als ik plaatsneem in het 835 mm hoge, niet-instelbare zadel. Het niet overdreven brede stuur staat tamelijk hoog en de kniehoek is ruim, wat de zithouding best comfortabel maakt. Met een druk op de knop komt de paralleltwin tot leven, al doet ‘ie dat op een dermate discrete manier dat het naar het saaie neigt. Als ik met 10 km/u de garage uit rijd en de motor bij het manoeuvre wil stabiliseren met een streepje achterrem, is al meteen duidelijk dat er achteraan op vlak van remkracht en dosering niks te rapen valt.

Ook vooraan heeft de Benelli niet veel overschot. Doordat je flink wat handkracht moet inzetten om de voorremmen hun werk te laten doen gaat er veel gevoel verloren, ondanks de stalen leiding die de hoofdremcilinder met de remklauw verbindt.

De paralleltwin van 698cc is een opgeboorde versie van het Kawasaki Versys-blok, een molentje dat bekendstaat om zijn pit en enthousiasme. Met de 49cc grotere longinhoud en het iets aangedikte koppel blijkt een stuk van dat enthousiasme verloren te zijn gegaan. Niet dat de Benelli niet vooruit te branden valt, maar echt sensationeel voelt het blok zeker niet aan. Je schakelt vlotjes door de zesbak, om een beetje op te schieten hou je de twin het best tussen de vijf- en achtduizend toeren … waar er ook wel wat trillingen in de voetsteunen en het zadel voelbaar worden.

Benelli TRK 702 X

Dat het blok niet overweldigend aanvoelt en de remmen hun handen vol hebben ligt voor een groot deel aan het feit dat de TRK te zwaar is voor een zevenhonderd. Droog zet de motor volgens de technische fiche 218 kilo op de weegschaal, rijklaar wordt dat 235 kg. Je voelt dat gewicht nadrukkelijk als je de motor aan de hand uit de garage duwt, in de eerste bocht sta je er dan van versteld dat de TRK best vlot instuurt en zelfs een beetje de neiging heeft om in de bocht te vallen – compleet anders dan veel motoren met een groter voorwiel die meestal wat wijder lopen.

Je stuurt de Benelli dan ook bij voorkeur net iets trager in om wat vroeger in de bocht alweer op het gas te gaan en door te accelereren. Op wegdek van onberispelijke kwaliteit valt er met de TRK nog wel een potje te sturen; die capaciteit vermindert echter drastisch als de weg er wat slechter bij ligt, want dan komt de vering al snel in de problemen.

De voorvork dempt de klappen onvoldoende en misschien maar goed dat de remmen niet al te hard doorbijten of de motor zou bij het aanremmen nog verder door z’n voorpoten zakken. Achteraan is de vering weinig voorspelbaar; de ene keer voel je klappen te hard doorkomen, een andere keer gaat de kont een beetje aan het deinen. Volgens de technische fiche is de achtervering instelbaar, al moet je daarvoor de halve motor demonteren.

Benelli TRK 702 X

Op de verharde weg geven de Pirelli allroadbanden wat meer rolgeluid en trillingen, maar verlaat je de gebaande paden dan gaan de Scorpion Rally’s verder dan eender welke pure wegband. De afwezigheid van tractiecontrole en de voortreffelijke gasrespons maken dat je de Benelli offroad goed in de hand hebt bij de acceleraties, jammer genoeg is het ABS niet uitschakelbaar zodat je je eerste offroad rempunt sowieso minstens tien meter voorbij schiet. Met het vrij hoge stuur sta je redelijk comfortabel op de TRK 702 X, al valt de motor tussen de knieën vrij breed uit. Voldoet de vering net bij normaal gebruik op de weg, dan liggen de kaarten offroad anders: de eerste put in het eerste offroad-pad dat ik neem doet de voorvork helemaal dichtslaan.

Conclusie Een motor moet je altijd beoordelen met één oog op het prijskaartje en dat is bij de Benelli TRK 702 X niet anders; voor 7.999 euro mag je immers wel een aantal schoonheidsfoutjes door de vingers zien. Voor dat geld is de TRK 702 X een goede beginnersmotor, al is hij jammer genoeg wel aan de zware kant. Staar je vooral niet blind op de stoere looks, want voor een groots avontuur op twee wielen zal de Benelli dan weer te licht uitvallen. Dat geldt zowel voor de prestaties van het motorblok als voor de remmen en de vering. Wil je de TRK 702 X toch klaarstomen voor een wereldreis, dan wordt dat een dure rekening. Blijf je voor je gemotoriseerde avontuurtjes op de weg en binnen de Benelux, dan zal je aan Benelli’s nieuwste een fijne compagnon de route hebben.

Benelli TRK 702 X

Plus- en minpunten
+ Geslaagde looks
+ Scherp geprijsd
+ Stuurt niet verkeerd
– Had een kilo of dertig lichter mogen zijn
– ABS niet uitschakelbaar
– Ziet er avontuurlijker uit dan hij is

Lees de volledige test in Motorrijder oktober 2023 (Allroad Special)

Motor: 698cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde DOHC paralleltwin
Boring x slag: 83 x 64,5 mm
Compressieverhouding: 11,6:1
Max. vermogen: 70 pk @ 8.000 tpm
Max. koppel: 70 Nm @ 6.000 tp
Gewicht: 246 kg (rijklaar)
Zithoogte: 835 mm
Tankinhoud: 20 l
Prijs België: € 7.999,-
Prijs Nederland: € 9.499,-

Tekst Bart De Schampheleire • Fotografie Peter Naessens

Deel

Gerelateerde artikels

Yamaha MT-09

Kort getest: Yamaha MT-09

Toen Yamaha in 2005 de eerste Master of Torque uitbracht, was dat letterlijk een donderslag bij heldere hemel. De MT-01 zag er zo spectaculair uit

Suzuki GSX-8R

Kort getest: Suzuki GSX-8R

Na jarenlange focus op naked bikes nemen meer en meer merken plots een sportieve allrounder op in de line-up. Geen hardcore supersport, maar een naked