Sinds de introductie van de Versys 1000 in 2012 gunde Kawasaki zijn 17” hoogpoter al meerdere updates en verschillende versies, het blok bleef evenwel de bekende 1.043cc vier-in-lijn. Voor de 2025-versie van de Versys evolueert die vierpitter naar 1.099cc en gaat de grootste Kawa avonturier voortaan als Versys 1100 door het leven.
De 56 extra cc’s haalt Kawasaki uit een drie millimeter langere slag, tegelijk werd de compressie verhoogd (van 10,8 naar 11,3:1) en werden ook inlaten en nokkenas onder handen genomen. Het spreekt voor zich dat het elektronische motormanagement aan de vernieuwde krachtbron is aangepast. Resultaat van dat alles: een stijging van het maximumvermogen van 120 naar 135 pk, maar nog belangrijker is een stevige 112 Nm koppel bij 7.600 tpm.
De quickshifter werkt al vanaf 1.500 toeren per minuut en de overbrengingsverhoudingen van de hoogste versnellingen werden aangepast. Een secundaire balansas moet de trillingen dempen, Kawasaki monteerde een zwaarder vliegwiel en de uitlaten van de cilinders 1-4 en 2-3 zijn met mekaar verbonden.
Ook de up/down quickshifter kreeg een upgrade, die verleent nu al ‘assistentie’ vanaf 1.500 tpm, duizend toeren eerder dan voorheen. Omdat de Versys 1100 beter presteert dan de 1000 werd een oliekoeler aan de motor toegevoegd, de achterste remschijf groeide om dezelfde reden van 250 naar 260 mm.
Handwerk
Voordat we verdwalen in droge technische details, eerst maar even een stukje rijden. De Versys blijft ook op hoog tempo stabiel en de motor reageert gecontroleerd op je input – al bespeurde ik wel even een lichte trilling telkens het blok de 6.000 toeren passeert, wat je overigens prima kan aflezen op de ‘good old’ analoge toerenteller naast het full colour TFT-display.
Ook de windbescherming is prima, van turbulenties is nauwelijks sprake … alleen wel jammer dat je naar de kant van de weg moet om het windscherm in de hoogte te verstellen. In tijden van verregaande elektrificatie zijn we toch aardig gewend geraakt aan een druk op de knop, maar op de Versys 1100 blijft het handwerk. Ja, ook op deze SE waarmee ik vandaag op pad ben, de meest veelzijdige en duurste Versys-variant.
De SE is standaard uitgerust met het Kawasaki’s elektronische veerpakket (KECS). Dit semiactieve veringsysteem past binnen een fractie van een seconde automatisch de in- en uitgaande demping en veervoorspanning aan.
Alles kan
De vederlichte koppeling van de 1100 ligt heerlijk in de vingerkootjes, maar na het inschakelen van de eerste versnelling kan je je linkerhand verder wel opbergen. Het samenspel van de vernieuwde up/down quickshifter in combinatie met de bewezen assist & slippperclutch-techniek zorgt voor een naadloze ervaring. De powerband van de bullige 1100 is breed en sterk en door de iets toegenomen inertie in het blok voelt het vermogen lekker breed uitgesmeerd, maar nooit nerveus.
Zoals we dat gewend zijn van Kawasaki is de gasrespons om door een ringetje te halen, welke rijstijl je jezelf ook aanmeet. Fel doortrekken in de derde versnelling en vervolgens flink in de ankers, of lekker soepel opschakelen om zonder mechanische of voelbare klappen met de quickshifter terug omlaag te gaan in de bak: alles kan.
De ankers vragen overigens wel wat daadkracht. De achterrem mag dan wel wat in omvang gegroeid zijn, vooraan bleef alles bij hetzelfde. Wat mij betreft mochten de radiaal gemonteerde vierzuiger monoblocs harder in de 310 mm schijven bijten.
Kreukvrij
De route is er eentje om in te lijsten en is de Versys 1100 op het lijf geschreven – niet zo gek op een officiële perslancering, natuurlijk. Maar net zoals je dat met een eigen Versys 1100 zal ervaren, is het soms lastig kiezen tussen genieten van het natuurschoon om je heen en concentreren op het eindeloos slingerende asfalt. Ik besluit een koffiepauze in te lassen om alles even op een rijtje te zetten.
Zo heeft de 255 kilo zware Versys op modale snelheid de neiging om wat de bocht in te vallen. Dat vraagt om gewenning, maar die is er snel: naarmate de dag vordert en ook mijn sensoren zich aanpassen aan de Versys wordt het rijden van bocht naar bocht een automatisme en loopt alles steeds vloeiender in elkaar over. Het is en blijft een fijne gedachte dat je daarbij ondersteund wordt door een hele rits aan digitale voelsprieten waar je eigenlijk niets van merkt, maar die onderhuids stand-by staan om in te grijpen mocht jouw inschattingsvermogen van snelheid en wegdek afwijken van de realiteit.
Kawasaki heeft alle techniek al een tijdje in huis, met hellingshoekgevoelige ABS en tractiecontrole, input die wordt georkestreerd door de Kawasaki Cornering Management Function (KCMF). Die creëert een samenspel tussen remkracht en motorvermogen om je vlot door de bocht te dirigeren. Voeg daar nog de semiactieve Skyhook-vering aan toe en je begrijpt dat de Versys 1100 SE alles in huis heeft om je een kreukvrije rit te garanderen.
Ben je graag met een passagier onderweg, dan wordt jouw duo opgemerkt door het Skyhook-systeem en wordt de voorspanning automatisch aangepast. Ga je toch alleen op pad en mis je het kletsen onderweg, dan kan je vanaf nu trouwens gewoon je Versys aanspreken.
De nieuwste Kawasaki Rideology-app laat zich namelijk via spraakbesturing bedienen, en hoe! Jij start het gesprek met ‘Hey, Kawasaki!’, waarna de Versys beleefd antwoordt met ‘I’m here!’ en jij lekker met je tweewieler in gesprek kunt. Vragen zoals ‘Hoe kom ik bij de dichtstbijzijnde benzinepomp’ en ‘Ik heb honger’ worden met vriendelijk advies beantwoord. Handig.
Wil ik te veel?
Terwijl ik mijn weg vervolg raak ik steeds meer vertrouwd met de Versys 1100 SE, hoog tijd om eens te kijken welke rijmodi er allemaal op de menukaart staan. Die wordt overzichtelijk gepresenteerd op het TFT-display en bestaat uit vier smaken: de hapklare Rain, Road en Sport, en daarnaast een Rider-optie die je zelf kunt samenstellen. Bij droog weer zoals vandaag ligt Sport uiteraard voor de hand, zeker als je vooral houdt van de ‘sport’ in ‘sport touring’.
Doorheen de dag vallen nog een paar andere zaken op. Dat ik met mijn lange benen de kniehoek als te stevig ervaar, bijvoorbeeld. Even rechtstaan kan natuurlijk, maar daar is dit toerkanon toch echt niet voor gemaakt. Gelukkig is er een hoog zadel leverbaar als accessoire.
De laatste kilometers leiden me over de snelweg naar het hotel, en daar valt nog iets op: ondanks een langere primaire reductie en langere eindoverbrengingsverhouding ten opzichte van zijn voorganger, mis ik een ‘overdrive’ om lekker rustig op hoge snelheid te kunnen cruisen. Een zevende versnelling, zeg maar. Of wil ik nu te veel?
Conclusie
De uitrusting op de Versys 1100SE is dermate riant dat er een heleboel zaken niet aan bod zijn gekomen. Voor het donker thuis betekent ook dat we bijvoorbeeld de hellingshoekgevoelige led-bochtenverlichting niet hebben kunnen uitproberen. Ook de cruisecontrole heb ik niet uitgetest, maar die is niet nieuw op de Versys. Wel nieuw: een USB-aansluiting op het stuur. Die zal door z’n omvang geen schoonheidsprijzen winnen, maar is wel functioneel.
Ook vermeldenswaardig is hoe makkelijk je de Versys in z’n neutraal zet. Geen hopeloze en gefrustreerde zoektochten op de Versys; bij stilstand in eerste versnelling gewoon een tikje omhoog en hop, de motor draait in z’n vrij. Ook op een grote motor zijn het vaak de kleine dingen die het doen. En de Versys 1100 SE doet heel veel van die kleine, maar ook grote dingen vlekkeloos. Kawasaki’s meest veelzijdige Versys laat zich vlot rijden en voert je met z’n toegenomen bloksouplesse fluitend naar je bestemming, ongeacht de afstand. Bon Voyage!
Plus- en minpunten
+ Bloksouplesse
+ Stuurbalans
+ Rijke uitrusting SE
– Kniehoek mocht ruimer
– Bijtkracht remmen
– Ruit verstellen = stoppen
Lees de volledige test in Motorrijder november 2024
Motor: 1.099cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde DOHC 4-in-lijn
Boring x slag: 77 x 59 mm
Compressieverhouding: 11,8:1
Max. vermogen: 135 pk @ 9.000 tpm
Max. koppel: 112 Nm @ 7.600 tpm
Brandstofvoorziening: elektronische injectie
Transmissie: zesbak, ketting, QS
Frame: alu twin tube
Voorvering: 43 mm Showa UPSD, KECS elektronische in- en uitgaande demping, veervoorspanning handmatig, veerweg 150 mm
Achtervering: Showa monoshock, KECS elektronische in- en uitgaande demping, veerweg 152 mm
Voorrem: 310 mm schijven met radiale monobloc vierzuigerremklauwen, bochten-ABS
Achterrem: 260 mm schijf met enkelzuigerremklauw, bochten-ABS
Banden voor/achter: 120/70-ZR17 / 180/55-ZR17
Wielbasis: 1.520 mm
Balhoofdhoek/naloop: 27°/ 106 mm
Gewicht: 255 kg (rijklaar)
Zithoogte: 840 mm
Tankinhoud: 21 l
Prijs België: vanaf € 17.749,-
Prijs Nederland: vanaf € 18.549,-
Tekst Eric Verhoef • Fotografie Kawasaki