Kort getest: Kove 800X Pro

Kove 800X Pro

Kove gooide met de Rally 450 al een rotsblok van formaat in de kikkerpoel die het rallywereldje is. Met de 800X Pro gaat Kove echter nog een serieuze stap verder en stookt het merk achteloos een vuurtje aan de schenen van de grote fabrikanten.

Vorig jaar reed ik tijdens de HardAlpitour Sanremo-Sestriere (een marathonevent voor adventure bikes) 36 uur lang aan de zijde van Zhang Xue, de 35-jarige oprichter en CEO van Kove en naast een zeer begenadigd motorrijder ook een clever zakenman.

“Binnen Kove hebben we een afdeling die zich honderd procent focust op gewicht. Elk onderdeel wordt onderzocht om te kijken of er gewichtswinst geboekt kan worden en zo ja, op welke manier. Zonder dat de kwaliteit, de prestaties en de betrouwbaarheid daaronder lijden, uiteraard”, klonk het toen.

Kove 800X Pro

Dat Zhang Xue dit voorjaar met een emotionele videoboodschap aankondigde Kove te verlaten, kwam als een grote verrassing en deed tegelijk vragen rijzen over het voortbestaan van het merk. Met de komst van de 800X Pro blijken die speculaties nu voorgoed van de baan.

Uitgebalanceerd
De Kove 800X Pro ziet er heel uitgebalanceerd uit. Het fraaie lakwerk, de voetsteunen van gegoten staal en de gesmede aluminium zijstandaard geven de 800X een kwalitatieve uitstraling, de goud geanodiseerde tubeless velgen met de spaken in BMW GS-stijl aan de zijkanten zorgen voor dat snuifje extra.

Kove 800X Pro

Het stuur staat wel zo hoog dat je het gevoel hebt je armen boven je schouders te moeten tillen om de motor uit de garage te duwen. Meteen na die eerste vaststelling volgt een regelrechte schok: nog nooit heb ik een tweecilinder adventure bike op Metzeler Karoo 4 rubber zo gemakkelijk uit de garage gerold als deze Kove – die standaard overigens op Pirelli Scorpion Rally STR’s afgeleverd wordt.

Ik duw de motor met een verbazend gemak naar buiten, laat ‘m even tot kniehoogte omvallen om te kijken wat dat doet en stel vast dat ik met dezelfde minimale inspanning de motor weer mooi rechtop zet. Absoluut verbluffend, en dat terwijl de 800X Pro (rijklaar goed voor 195 kg) wel degelijk compleet is uitgerust met carterplaat, valbeugels, duovoetsteunen en een aluminium bagagedrager.

Kove 800X Pro

Verslikken
Motorisch is het allemaal minder verrassend. Het blok slaat direct aan en het schakelwerk verloopt soepel, al mis ik de pure verfijning van een Japanse versnellingsbak. Het geheel voelt gewoon degelijk en goed aan.

De 799cc paralleltwin levert 96,5 pk bij 9.000 omwentelingen en 80 Nm bij 7.500 toeren per minuut. Onderin is er al genoeg bruikbaar koppel te vinden, maar de tweecilinder klimt snel in de toeren – met dank aan een eerder bescheiden massa van het vliegwiel. De stabiliteit op rechte lijn is voortreffelijk, terwijl de Kove zich licht laat insturen en in de bocht prima zijn lijn behoudt.

Kove 800X Pro

Het gevoel in de Taisko remmen (die de inspiratie duidelijk bij Nissin gehaald hebben) kan beter, vooral dan wat de achterrem betreft. Belangrijk om hierbij te vermelden is wel dat ik op een preproductiemodel onderweg ben, zonder ABS en tractiecontrole. Die beide zijn wel aan de finale versie toegevoegd, net als twee rijmodi: Sport en Eco.

Handig voor wie de Kove echt als allroader wil gaan gebruiken is dat de tractiecontrole uitschakelbaar is en dat je het ABS ofwel helemaal kunt uitschakelen, ofwel enkel op het voorwiel. De gasrespons is wel nog voor verbetering vatbaar, vooral in de lage toeren en bij deellast wil de twin zich nog weleens verslikken.

Kove 800X Pro

Vegen
De combinatie van een forse bodemvrijheid (275 mm) en een nog behapbare zithoogte (865 mm) resulteert in een kniehoek die voor straatgebruik aan de krappe kant is. Met mijn 1m75 moet ik mijn knieën al flink opvouwen, wie meer dan 1,85 meter boven Moeder Aarde uit torent zal zich schrap moeten zetten voor een portie origami. De smalle benzinetank klem je perfect tussen je knieën en ook het zadel is smal, zodat je op technischere offroad stroken heerlijk veel ruimte hebt om de motor onder je te laten bewegen.

De wendbaarheid offroad is zonder twijfel het sterkste punt van de Kove 800X Pro, met dank aan het lage gewicht. Dat is echter niet alles wat telt op het onverhard, de vering is minstens even belangrijk. Hoewel de 240 mm veerweg (voor en achter) op de Italiaanse gravelpistes een tikkeltje te strak aanvoelt, kan je met de Kove een flink potje vegen.

Kove 800X Pro

Te strak
Al moet ik daarvoor wel eerst de niet-instelbare stuurdemper demonteren. Dat systeem staat immers zo strak qua instelling dat ik de indruk krijg dat ik met een leeglopende voorband of met te strak aangespannen balhoofdlagers onderweg ben. Na de korte pitstop om de stuurdemper eraf te halen doet de Kove me terugdenken aan mijn KTM 525 rallymotor van een vijftiental jaar geleden, qua rijgedrag vertonen de twee motoren veel gelijkenissen.

Een powerslide, een sprongetje, een wheelietje tussendoor en met het gas vol open over een brede dirt track: de 800X Pro heeft het potentieel om de referentie te worden bij de middenklasse tweecilinder adventure bikes. Op voorwaarde dat Kove de afstelling van de vering verfijnt en de gasrespons in lage toerentallen aanpakt, al valt dat laatste ongetwijfeld gemakkelijk op te lossen door een mecanicien die weet hoe hij na een testbankrun een krachtbron moet optimaliseren.

Kove 800X Pro

Conclusie
De 800X Pro is niet zomaar een toevoeging aan het segment van de middenklasse allroads. De Kove maakt indruk met een krachtig blok, een meer dan voortreffelijk rijwielgedeelte, een bijzonder laag gewicht en een elegant ontwerp voor een heel scherpe prijs. Op de weg staat de 800X Pro zijn mannetje tussen de concurrentie, met de juiste motortuning en een verfijning van de vering moet de Kove op het onverhard in staat zijn om diezelfde concurrentie achter zich te laten. Omwille van het zitcomfort en de beperkte bagagemogelijkheden zitten verre reizen met veel kilometers op de weg er nog niet in, al kan het stevige aluminium bagagerek wel dienstdoen als tijdelijke oplossing.

Kove 800X Pro

Plus- en minpunten
+ Scherp geprijsd
+ Licht!
+ Wendbaar
– Harde vering
– Veel te strakke stuurdemper
– Hakerige gasrespons in lage toeren

Lees de volledige test in de Motorrijder Allroad Special

Kove 800X Pro

Motor: 799cc, 4 kl./cil., vloeistofgekoelde paralleltwin
Boring x slag:  88 x 65,7 mm
Compressieverhouding:         13,0:1
Max. vermogen:            96,5 pk @ 9.000 tpm
Max. koppel:   80 Nm @ 7.500 tpm
Brandstofvoorziening:               elektronische injectie
Transmissie:   zesbak, ketting, slipperkoppeling
Frame:                  stalen brugframe
Voorvering:       KYB 48 mm UPSD, volledig instelbaar, veerweg 240 mm
Achtervering: KYB monoshock, veervoorspanning en uitgaande demping instelbaar, veerweg 240 mm
Voorrem:            dubbele remschijf (diameter n.b.) met radiaal gemonteerde Taisko vierzuigerremklauw, ABS
Achterrem:       enkele remschijf (diameter n.b.) met enkelzuigerremklauw, ABS
Banden voor/achter: 90/90-R21 / 150/70-R18 (Pirelli Scorpion Rally STR)
Wielbasis:         1.510 mm
Balhoofdhoek/naloop:             63,85°/n.b.
Gewicht: 195 kg (rijklaar)
Zithoogte:          865 mm
Tankinhoud:    20 l
Prijs België:      € 10.999,-
Prijs Nederland:            € 12.922,-


Tekst Klaus Nennewitz • Fotografie Virgillio Rusconi

Deel

Gerelateerde artikels

Ducati Panigale V4 S

Kort getest: Ducati Panigale V4 S

Na een jarenlange wedloop om meer power en minder kilo’s ging Ducati op zoek naar een manier om die explosiviteit een beetje te beteugelen. Niet

Dunlop Trail Max Raid

Bandentest: Dunlop Trailmax Raid

Dat zandhappers ook graag een streepje asfalt meepikken, en omgekeerd, is niks nieuws. En Dunlop heeft daarvoor de perfecte band in het gamma. Met een

Honda Forza 750

Getest: Honda Forza 750

De Honda Forza 750 werd in 2021 geïntroduceerd in de Benelux en groeide al snel uit tot een van de populairste maxiscooters. Om die positie