KTM-faillissement afgewend

KTM 1390 SUPER ADVENTURE S EVO

Na negentig dagen van nagelbijtend afwachten, doodse stilte vanuit KTM en een pak onderhandelingen met potentiële investeerders ziet de toekomst voor het oranje merk er weer net iets rooskleuriger uit. De handelsrechtbank van Ried am Innkreis bevestigde vandaag dat een meerderheid van de schuldeisers voldoende vertrouwen heeft in de sanering van het bedrijf om KTM een doorstart te laten maken. Al is de morele en financiële schade in Oberösterreich groot.

Eerst maar even het koele financiële nieuws. Gezien de gigantische schuldenput van KTM en de enorme stock aan nog te verkopen motoren werd op 29 november 2024 het werk stilgelegd in Mattighofen en startten nieuwbakken CEO Gottfried Neumeister en ex-CEO Stefan Pierer een procedure op om binnen de negentig dagen nieuwe investeerders te vinden voor KTM AG, KTM Components GmbH en KTM Forschungs & Entwicklungs GmbH. Na die negentig dagen tellende zoektocht naar kapitaal en andere oplossingen (de terugverkoop van MV Agusta aan de vorige eigenaars, bijvoorbeeld) restte KTM slechts twee opties: een faillissement of een doorstart.

Dat laatste was enkel mogelijk als minstens de helft van de schuldeisers akkoord ging met het herstructureringsplan, met als bittere pil voor die schuldeisers dat ze zeventig procent (!) van hun schulden kwijtraken. Nu meer dan vijftig procent van de schuldeisers zich daarmee akkoord heeft verklaard, kan KTM verder – al zit er nog een serieuze financiële adder onder het gras. De dertig procent schuld moet KTM voor 23 mei 2025 aan de herstructureringsbeheerder contant betalen. Gebeurt dat niet, dan kan het doek alsnog vallen.

KTM Gottfried Neumeister en Stefan Pierer

Zwarte Piet Pierer
KTM-CEO Neumeister is uiteraard blij dat de meerderheid van de aandeelhouders vertrouwen heeft in de toekomst van KTM, al betekent die doorstart wel dat er op korte termijn 800 miljoen euro nodig is. Dat is 550 miljoen euro om voor 23 mei de schuldeisers terug te betalen, het resterende bedrag moet dienen om de productie terug op te starten.

Een opiniestuk van de regionale krant Oberösterreichische Nachrichten gaat verder dan de cijfertjes en zoomt in op het gevoel waarmee veel Oostenrijkers kampen bij de KTM-saga. “Het KTM-dossier is een van de grootste en ingewikkeldste economische dossiers uit de Oostenrijkse geschiedenis en het gaat om veel meer dan gewoon centen. De voorbije negentig dagen hebben er bij veel KTM-medewerkers stevig ingehakt”, staat er te lezen.

Na de bekendmaking van het goede nieuws dat KTM een doorstart kan maken, klinkt het dan nuchter: “Dat er mogelijkheden zijn om de productie opnieuw op te starten is hoopgevend, maar we zijn er nog lang niet. Dat het faillissement van KTM voorlopig is afgewend, is bijzonder goed nieuws. Want was KTM tegen de grond gegaan, dan had dat een domino-effect voor tal van andere bedrijven in de regio in gang gezet”, nog volgens de economische analisten van de regionale krant.

Martin Voggenberger, burgemeester van de gemeente Munderfing waar KTM gevestigd is, spreekt van een gunstige evolutie, maar vraagt zich tegelijk af welke nieuwe investeerders aan boord zullen komen en wie de touwtjes in handen zal nemen. Tijdens een perspresentatie van CFMoto vorige week in Portugal polsten we bij onze Oostenrijkse collega’s al eens naar wie de modale Oostenrijker verantwoordelijk acht voor het KTM-debacle. Het antwoord op die vraag klonk bijzonder helder en fel: “Stefan Pierer en niemand anders.”

Deel



Gerelateerde artikels

BMW R 12 G/S

BMW R 12 G/S: hightech klassieker

In 1980 introduceerden de Duitsers het concept van een enduro met cardanaandrijving, et voilà: de legendarische BMW R 80 G/S was geboren. Vijfenveertig jaar later