MotoGP-circuits: Mugello

Mugello

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits. Voorafgaand aan elk raceweekend lichten we het circuit voor je uit. Dit keer: Mugello.

San Donato, Casanova-Savelli, Arrabbiata, Correntaio: waar anders dan Italië klinken de namen van bochten als de secundi piatti op de menukaart van een trattoria ? En wat voor menu krijgen we elk seizoen voorgeschoteld op dat prachtige Autodromo Internazionale del Mugello!

Mugello

Beroemd om z’n fenomenale ligging in de Italiaanse heuvels en berucht om z’n extreem lange rechte stuk met ‘bult’, hier een Ducati uit de slipstream rijden is vrijwel onmogelijk. Mugello, sinds 1991 vaste prik op de kalender, is de thuisbaan van een heel contingent Italianen. Lees: spektakel gegarandeerd.

De geschiedenis van Mugello gaat terug tot het begin van de vorige eeuw. In 1914 werden de eerste races er gereden, maar de Eerste Wereldoorlog legde de auto- en motorsport lam tot ver in de jaren twintig. In die tijd was het stratencircuit zo’n 66 kilometer lang en vonden er belangrijke races plaats, zij het wel in de schaduw van de prestigieuze Mille Miglia. De Mille Miglia verdween, Mugello gelukkig niet en in de jaren zeventig werd het permanente circuit aangelegd zoals we het vandaag kennen.

Bagnaia Mugello 2022

Met een totale afstand van 5.245 meter en een breedte van ongeveer 14 meter bestaat het circuit uit vijftien bochten, zes linker en negen rechter. Het rechte stuk langs start/finish is meer dan 1 kilometer lang (1.141 m op precies te zijn) en staat garant voor de hoogste topsnelheden van het seizoen. Jorge Martin behaalde vorig jaar op de Prima Pramac Racing Ducati een topsnelheid van 363,6 km/u, net voordat ‘ie in de remmen moest om aan zo’n 95 km/u en met een temperatuur van zo’n 770° Celsius in de voorste remschijven San Donato aan te snijden.

Martin Mugello 2022

We rijden een rondje mee over de Toscaanse heuvels met wie anders dan Valentino Rossi en zijn M1. Wat lijkt 2018 al lang geleden…

Mugello
• Lengte: 5,2 km • Bochten: L/R 6-9
• Breedte: 14 m • Langste rechte stuk: 1.141 m
• Ronderecord: 1.45.187 F. Quartararo (2021)
• Gemiddelde snelheid: 179,5 km/u
• Topsnelheid: 363,6 km/u
• Winnaar 2022: F. Bagnaia (Ducati)

Mugello podium 2022

Deel

Gerelateerde artikels