Motorrijders, opgepast: filefilteren vanaf heden verboden in heel Frankrijk!

Wie overweegt om binnenkort met de motor naar Frankrijk te vertrekken, kan zich maar beter vergewissen van ‘t feit dat de regelgeving rond filefilteren er voor twee- en driewielers grondig is gewijzigd. Tussen twee rijstroken laveren is sinds 1 februari verboden én wordt bestraft met een boete van 135 euro (en voor Fransen met drie strafpunten op het rijbewijs). Dat meldt Service-Public.fr, de officiële website van de Franse regering.

De beslissing komt er na een verkeersexperiment (CIF) dat tussen 1 februari 2016 en 31 januari 2021 werd uitgevoerd in elf Franse departementen. Daar werd opgemeten wat de effecten van het toegestaan filefilteren zijn, ten opzichte van de departementen of zones waar het niet was toegestaan.

Helaas vallen de resultaten volgens het Cerema-rapport flink tegen: het aantal ongevallen nam met 12% toe binnen de experimentele zone, en nam af met 10% waar het filefilteren verboden was. En dus neemt het ministerie van Mobiliteit de beslissing om het filefilteren, vanaf heden, overal in Frankrijk te verbieden. Al plant het tegelijk een opvolgonderzoek over een breder testgebied en middels implementering van nieuwe regels. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

 class=
(c) Jonathan Godin

Deel

Gerelateerde artikels

Royal Enfield Guerrilla 450

Nieuw: Royal Enfield Guerrilla 450!

Royal Enfield presenteert met gepaste trots een coole nieuwe roadster: de Guerrilla 450. Wij mochten er al uitgebreid mee aan de rol in Barcelona, maar