Jarenlang was het mogelijk om als motorrijder een rondje Nordschleife te rijden, het circuit van 20,8 km gedrapeerd over de Eifelheuvels, tijdens de zogenaamde Touristenfahrten. Maar vanaf 2025 stopt dit droomrondje. Het circuit grijpt namelijk in om de veiligheid van haar gebruikers te garanderen. Motorrijders kunnen nog slechts vier dagen per jaar de Nordschleife op en dan ook nog enkel onder toeziend oog van getrainde instructeurs.
De Touristenfahrten zijn sessies waarin iedere normale sterveling gebruik mag maken van het circuit, tegen een kleine vergoeding. Van Renault Twingo tot Ferarri Enzo en van Yamaha R1 tot Honda Goldwing: alles en iedereen rijdt door elkaar heen. Dat is het bijzondere van de Touristenfahrten: aangezien het circuit tijdens deze sessies omgedoopt wordt tot tolweg, gelden de reguliere regels en wetten die opgesteld zijn voor de openbare weg.
Daardoor is er veel meer mogelijk omdat er minder rekening gehouden hoeft te worden met de circuitnormen. Dat wil zeggen: inhalen doe je tijdens de Touristenfahrten altijd via links, gebruikers moeten een rijbewijs hebben, het voertuig moet goedgekeurd zijn om van de openbare weg gebruik te maken etc. Toch houdt lang niet iedereen zich aan die duidelijk regels. De bekende rotte appels verzieken het weer eens voor de rest…

Maar er zijn meer redenen waarom de organisatie motoren en auto’s wil scheiden. Deze twee groepen maken namelijk op een andere manier gebruik van het asfalt. De lijnen verschillen en dat zorgt ervoor dat er, zeker wanneer het wat drukker is op de baan, misverstanden kunnen ontstaan. Dan denkt de een dat de voorligger ruimte maakt door aan de kant te gaan, terwijl deze juist zijn voertuig tactischer positioneert om de volgende apex beter te kunnen aansnijden. Rijd je beiden op een motor, dan zie je waarschijnlijk beter in wat de ander probeert te doen. Maar wanneer een auto een motor net voor een bocht passeert wanneer deze juist naar binnen stuurt richting het scherpst van de bocht, dan kunnen de gevolgen groot zijn. Met een oog op de veiligheid wordt er nu dus ingegrepen.
Het zou logisch geweest zijn om bepaalde Touristenfahrten dan enkel en alleen voor motorrijders open te stellen, maar de organisatie grijpt veel harder in. Zo is het vanaf dit jaar nog enkel mogelijk om onder begeleiding van getrainde rijinstructeurs de baan op te mogen. Een verkapte trackday dus, al maken de twee partijen die deze instructeurs leveren wel onderscheid in doorgewinterde laagvliegers die het circuit op hun duimpje kennen als beginnende Ring-enthousiastelingen. Hierdoor blijft het een beetje hangen tussen een circuitdag en een ouderwetse Toursitenfahrt.
Wat betreft het kortere GP-circuit zijn er wel enkele sessies waar je als amateur zonder begeleiding de baan op mag, maar ook dan rijden auto’s en motoren op gescheiden tijdslots. Het GP-circuit zal, volgens de kalender, 38 keer worden opengesteld voor motorrijders. Vooralsnog worden er slechts vier dagen aangeboden waarop motorrijders een dag lang hun zinnen kunnen zetten op het verbeteren van hun rijtechniek op de Nordschleife, te weten 30 en 31 juli en 13 en 14 augustus.
Of het jaarlijks kick-off event op de Nordschleife nog wel wordt georganiseerd op 27 april is niet helemaal duidelijk. Tijdens dit evenement is iedere motorrijder die daar oren naar heeft welkom om een gratis rondje over het circuit te rijden, als opening van het motorseizoen. Dit evenement wordt aangekleed met veiligheidscampagnes en -demonstraties vanuit onder andere de politie en andere partijen.

Fotografie Pim Hendriksen, Jonathan Godin