Producttest: AGV AX9 Carbon

AGV AX9 Carbon

Allroad of ‘dual purpose’ helmen zijn een beetje zoals allroad motoren: je zou ze zowel op de verharde weg als op onverharde paden moeten kunnen gebruiken, al weten we allemaal dat het begrip ‘allround’ vaak een eufemisme is voor ‘deugt nergens voor’. Benieuwd wat de AGV AX9 Carbon in zijn mars heeft.

Hoewel ik een grote fan ben van allroad motoren vanwege het rijcomfort en het overzicht op het verkeer dat de hogere zitpositie biedt, ontgaat het nut van een dual purpose helm me compleet. Als ik op de weg rij, kies ik voor een gewone helm omdat die zonder de modderklep van een dual purpose helm een stuk minder wind vangt en dus per definitie stabieler en stiller is. En als ik dan nog eens echt offroad ga rijden, gaat er niks boven het gebruiksgemak van een pure crosshelm. De dual purpose helm komt enkel uit mijn kast voor motortests waarbij de eh, dresscode het gebruik van dit soort blutsmutsen voorschrijft.

AGV AX9 Carbon

De AX9 Carbon van het Italiaanse AGV heeft een helmschaal die gemaakt is van een mix van carbon met aramide en glasvezel waardoor de helm in maat ML (dat is de maat tussen MS en L, noem het dus medium-large of gewoon 58-59 cm) slechts 1.435 gram op de weegschaal zet.

De inclinatie van de uit de kluiten gewassen klep kan je aanpassen om daarmee minder wind te vangen bij snelle ritten, de grote ruimte tussen de klep en de bovenkant van de helm geeft de wind voldoende plaats om er doorheen te stromen zodat de druk op je nek beperkt blijft.

De vizieren (ik heb het standaard heldere vizier en een optioneel donker vizier) zijn heel dik wat het gevoel van veiligheid vergroot, je zit niet met de schrik dat de eerste de beste kiezelsteen dwars door het vizier in je oogbal zal worden gelanceerd. Nog handig is dat ondanks de kegelvorm van het vizier je blik niet vertroebeld wordt, ik heb ooit een dual purpose helm in test gehad waarvan het vizier me de indruk gaf dat ik een motorrijdende goudvis in een ronde bokaal was.

AGV AX9 Carbon

De helm is piekfijn afgewerkt, de voering voelt zacht en comfortabel aan, de pasvorm zit me als gegoten, de sluiting met twee D-ringen is en blijft mijn favoriet terwijl het geluidsniveau in de helm bij hogere snelheden prima is voor een dual purpose helm.

Alles koek en ei dus? Nee, niet helemaal. De standaard glanzende versie (beschikbaar in glanzend of mat) mag dan wel stijlvol zijn, gewoon de carbonstructuur oogt toch ook een beetje saai vandaar dat ik de helm inmiddels van dit design van Signature Custom Designs voorzag. Het grootste struikelblok van de AX9 is evenwel dat het vizier snel aandampt en dat zelfs de meegeleverde Pinlock dat probleem niet altijd opgelost krijgt.

Getest door: Bart de Schampheleire
Maten: XXS-XXXL
Prijs: € 679,- (mat of glanzend carbon) • € 719,- (design)
Meer info: www.agv.com

AGV AX9 Carbon

Fotografie Jonathan Godin, Peter Naessens

Deel

Gerelateerde artikels

Vanucci VUB-2

Producttest: VANUCCI VUB-2

Ach, Vanucci, met z’n vreemde modelnamen. Ook dit weer: VUB-2, voor een paar stevige ‘urban-city’ (aldus het merk) motorschoenen. Urban-city? Het zal wel aan mij

Motodetail detailing Deauville

Deauville detailing

Onze NT650V Deauville is oud, technisch ietwat mank en heeft in zijn vorige leven weinig liefde gekend … en dat is eraan te zien. Zijn