Raes Autogroep wordt Yamaha-dealer

“Patrick en ik waren 18 toen we het huis uit trokken om onze eigen zaak te starten”, vertelt zaakvoerster van Raes Autogroep, Rita Versieck, met fonkelende ogen. “Piepjong en verliefd. En nog altijd, hoor. Maar niet meer jong.” (lacht) De mater familias staat – net zoals haar wederhelft, de kinderen én schoonkinderen – nog steeds met beide voeten in deze volledig opengebloeide familiezaak. Wat begon als een Moerkerkse Honda-garage in 1975, is uitgegroeid tot een imperium met drie vestigingen (in Brugge, Oostkamp en Oostende), waar klanten van zowel Audi, Seat, Skoda als Volkswagen terecht kunnen voor de aankoop en service van hun bolides. En binnenkort wordt aan die portefeuille nog een merk toegevoegd: Yamaha.  

Die nieuwkomer komt alvast niet helemaal uit de lucht gevallen. Wat is de link tussen Yamaha en Raes Autogroep?
Raes Autogroep: “Wel, D’Ieteren is een vertrouwd huis voor ons, alle automerken die we verdelen komen van bij die importeur. Dus toen we van D’Ieteren uit ‘t voorstel kregen om ook Yamaha te verdelen, was de beslissing snel gemaakt: een leverancier die we kennen en vertrouwen, een merk dat z’n waarde reeds heeft bewezen én onze nieuwe vestiging in Oostende waar plaats voorzien is voor een volwaardige Yamaha-showroom. De puzzelstukjes vielen plots op de juiste plaats. Daarenboven rijden of reden alle Raes-kinderen met de motor, en rijden de kleinzonen zelfs motorcross – met Yamaha!” (lacht) “Dus is de motorwereld alles behalve een ver-van-onze-bed-show.” 

Over de nieuwe vestiging in Oostende gesproken: wat is het opzet en vanaf wanneer kunnen Yamaha-klanten daar terecht?
Raes Autogroep: “Wel, in onze volledig nieuwe showroom komt Yamaha – zowel de motoren als Yamaha Marine – naast al onze reeds genoemde automerken te staan. Alles onder één dak dus, wat we in onze andere vestigingen niet hebben – zo hebben we afzonderlijke vestigingen voor bijvoorbeeld Audi en Volkswagen.” 
“De bedoeling is dat we in Oostende een full service-center voorzien, waar we zowel de motoren in de etalage zullen zetten, als een selectie Yamaha-accessoires én we daarnaast een volledig op motoren voorziene werkplaats ter beschikking zullen hebben, naast die voor de wagens. Dat lijkt misschien grotendeels te overlappen, maar heeft toch z’n specifieke vereisten – denk bijvoorbeeld aan basisbehoeften zoals een motorbrug. Het grote voordeel aan zo’n volledig nieuwe site, is dat die nog geboetseerd kan worden naar de vereisten voor motoren én volgens de richtlijnen die Yamaha ons meegeeft.” 
“De officiële opening is voorzien voor het najaar van 2020. In de tussentijd kunnen potentiële kopers en Yamaha-rijders voor vragen, aankoop en onderhoud terecht in onze vestiging in Brugge. Daar hebben we het huidige Yamaha-gamma tijdelijk onderdak gegeven in onze Volkswagen-showroom. Vanaf het moment dat de Oostendse vestiging af is, verhuizen we definitief naar ginds.”

Wat zijn jullie grootste troeven als nieuwbakken Yamaha-dealer? 
Raes Autogroep: “Wel, het zal misschien vreemd klinken als nieuwkomer, maar: ervaring! We hebben er namelijk voor gekozen om van bij het begin twee ervaren werkkrachten aan te trekken die zich enkel op Yamaha zullen focussen – een investering in menselijk kapitaal die al van de eerste minuut rendeert, aangezien beiden motortechniekers in hart en nieren zijn. Koen heeft steeds een eigen motorzaak gehad voor hij bij ons kwam werken, en Jurgen werkte voorheen bij Motorcenter Caset. Twee door de wol geverfde mechaniekers met een groot hart voor en immense kennis van motoren – met Yamaha voorop. Zij kennen het gamma van de eerste tot de laatste bout.”

Yamaha komt in 2020 met enkele nieuwigheden – onder meer de nieuwe Tracer 700 en Tmax – vinden klanten die ook meteen bij jullie terug? 
Raes Autogroep: “Alles wat Yamaha in z’n catalogus heeft voor 2020, zal je bij ons ook kunnen krijgen. Daarmee bedoelen we: van alle huidige en nieuwe modellen zal er sowieso eentje in de showroom staan, en alle originele accessoires – gaande van Yamalube-olie tot de officiële kledij – kunnen bij ons besteld en/of gemonteerd worden. Daarvan zal een deel in de showroom te zien en passen zijn, maar niet elk stukje hebben we meteen op stock. Al zijn de banden met D’Ieteren zo goed, dat we zonder problemen kunnen snelschakelen. Ook testritten met het volledige gamma behoren in Oostende zeker tot de mogelijkheden.”

Van welke modellen uit de catalogus verwachten jullie het meest in 2020?
Raes Autogroep: “Een moeilijke vraag, voor volledige nieuwkomers, al merken we voorlopig erg veel vraag naar de Yamaha Ténéré 700. Ook op het afgelopen Autosalon in Brussel bleek de interesse groot, dus daar verwachten we best veel van. Al valt het af te wachten of ook potentiële klanten uit Noord-West-Vlaanderen voor die offroad-insteek zullen vallen. De nieuwe Tracer 700 gaat ‘t volgens ons goed doen bij wie een dagelijkse motor zoekt, en gezien de locatie zou het (motor)scootersegment wel eens potten kunnen breken – de auto tijdelijk inruilen voor een zeebries op je gezicht… Weinig dat meer deugd doet. Wij kijken uit naar wat de toekomst brengt!” 

Meer info: Instagram of Facebook.

 class=

Deel

Gerelateerde artikels

bagage op de motor

Ik ga op reis en ik neem mee…

Het motorseizoen is weer volop op gang getrapt, en dan komen ook de langere tripjes en reizen weer in het vizier. Minstens half zo leuk