Ricky Brabec en Honda winnen Dakar 2020

Ricky Brabec is de eerste Amerikaan die de Dakar weet te winnen. Met twee dagzeges stelde Brabec de zege zeker op z’n Honda CRF450 RALLY. Daarmee is het ook de eerste niet-KTM overwinning in 18 jaar. Een tragische Dakar, met onder meer het dodelijke ongeval van de Portugees Paulo ‘Speedy’ Goncalves, die de hele bivouac door elkaar schudde.

Het Monster Energy Honda Team dankt z’n zege vooral aan hun foutloze parcours, zowel problemen met de motor als qua navigatie. Vooral dat laatste bleek in deze editie van de Dakar, die voor het eerst in Saudi-Arabië werd verreden, een belangrijk punt. Na zo’n 5.000 kilometer van getimde ritten op een totaal van 7.800 afgelegde kilometers diende Brabec op de laatste dag enkel nog te consolideren. Voor Honda is het de zesde Dakar zege, na de zeges van Neveu (1982, 1986 en 1987), Orioli (1988) en Lalay (1989).

Brabec bleek blij dat al z’n training in de Mojave-woestijn z’n vruchten afwierp.  Hij dankte z’n hele team, de monteurs en ook de kok omdat die ‘m elke ochtend een nacho ontbijt kookte.

De tweede plaats ging naar Pablo Quintanilla op Husqvarna en de derde plaats naar Toby Price op KTM.

Paul Spierings finishte als 25ste en is daarmee de snelste  Dakar deelnemer uit de Lage Landen. Mirjam Pol finishte als 41ste.  

Deel

Gerelateerde artikels

Valencia

MotoGP-circuits: Ricardo Tormo, Valencia

In 2023 zien de GP-raceweekends er heel anders uit; niet alleen met de extra Sprintrace op zaterdag, maar ook vanwege een ongezien aantal verschillende circuits.