Signature Custom Designs stickers en folie

“Aha, stickertuning! My Toyota is fantastic”, grapt een kameraad als ik hem vertel dat ik mijn BMW R 1200 GS Adventure een upgrade gegeven heb met een stickerset van Signature Custom Designs. Zijn reactie is begrijpelijk, al had ik wel degelijk gegronde redenen om de stickerset aan te brengen. En er valt ook wel één en ander over te vertellen.

De uit Duitsland geïmporteerde tweedehands Beemer zag er beslist niet slecht uit toen ik hem een eerste keer testte, maar puntgaaf was de motor evenmin. De aluminium zijkoffers hadden al een paar krasjes en ook de zijkanten van de tank toonden hier en daar sporen van de vorige gebruiker die – aan de schuurplekjes te zien – een boom van een kerel moet zijn. Om de motor wat op te frissen en tegelijk om bijkomende schade te voorkomen, nam ik de beschermende folie van Signature Custom Designs in het vizier. Dat Cypriotische bedrijf klopt zich trots op de borst dat het de grootste keuze aan stickersets voor BMW-motoren heeft en dat ze ook alle mogelijke stickers op maat kunnen maken. Link je Cyprus niet meteen aan wereldkwaliteit, dan geeft het feit dat Signature Custom Designs ook aan Wunderlich levert toch al wat meer vertrouwen.

Zwart in plaats van rood

Signature Custom Designs heeft een gigantisch aanbod stickers en folies voor alle mogelijke BMW-motoren, maar in Limassol kunnen ze dus ook custom stickers maken (Signature Custom Designs, what’s in a name?). Daarmee hadden ze meteen mijn aandacht, want de rode snavelstickers op mijn GS Adventure vond ik er van bij de aankoop nogal goedkoop uitzien. De vraag aan Signature Custom Designs of zij deze sticker in het zwart konden aanleveren werd binnen het kwartier positief beantwoord, een dikke week later werden de snavelstickers samen met de beschermende folie voor de zijkanten van de tank en de zijkanten van de aluminium koffers per koerier geleverd.


De standaard BMW-snavelsticker is een heldere folie die bedrukt is, in mijn geval een rode letter met een zwart randje. De zwarte Signature Custom Designs snavelstickers zijn qua lettertype identiek aan de BMW-klevers, maar de stickers vallen een ietsiepietsie kleiner uit. Als je de originele sticker verwijdert blijven er heel veel lijmresten achter, daar moet je flink op poetsen. De snavelstickers van Signature Custom Designs kan je heel gemakkelijk aanbrengen, gezien de beperkte grootte van de stickers en het effen oppervlak is het gebruik van zeepsop niet nodig. Anders dan de BMW-stickers zijn de Cypriotische stickers een reeks van losse letters of cijfers, ze zijn dus niet gedrukt op heldere folie. Dat vergt bij het schoonmaken van de motor iets meer aandacht, je moet immers voorkomen dat je geen van de hoekjes van een letter of cijfer per toeval losmaakt met je spons. Kwanta kosta? Signature Custom Designs maakt de snavelstickers aan 30,55 euro per set.

De wereld op m’n koffer

De Aluminum Side Panniers The Globe stickers kan je met beschermende folie voor de voor- en achterkanten van de koffers kopen, of je koopt zoals ik enkel de stickers voor de zijkanten van de zijkoffers. Meteen bij het uitpakken vallen twee zaken op: de stickers zijn vrij dik en overal waar een rivet zit op de koffer heeft Signature Custom Designs een uitsparing in de sticker voorzien. Omwille van het dikke en vrij stugge materiaal moet je flink wat zeepsop gebruiken om de zaak goed te positioneren, de folie met een haardroger wat soepeler maken vergemakkelijkt de klus. De gestanste BMW logo’s zorgden voor flink wat gefoeter en daar moest ik meermaals herbeginnen om blazen onder de folie weg te werken.


Al bij al valt de folie op de zijkoffers nog gemakkelijk aan te brengen, al had ik niet verwacht dat je door de folie de originele beschadigingen van de koffers nog zo goed zou kunnen zien. De heldere folie breng je dus best meteen op nagelnieuwe koffers aan, wil je beschadigde koffers wat esthetische opsmuk geven dan opteer je beter voor een wat donkerdere folie of voor een design dat wat meer reliëf imiteert. Na zes maanden intensief gebruik is er aan de kofferstickers nog helemaal niks te zien. Aan 122 euro per set zijn de stickers niet goedkoop, maar wel verdomd degelijk.

Souplesse oblige

De Compass Side Tank Stickers zijn compleet anders van materiaal dan de kofferfolie. De beschermende stickers voor de zijpanelen van de tank zijn vrij hard en dun. Pel de stickers dus heel voorzichtig van hun papieren dragers om lelijke vouwen in de folie te voorkomen. Je brengt de stickers het best binnen aan, in een tochtvrije ruimte. Het kleinste zuchtje wind kan immers het vrij grote stickervel laten overplooien, met een lelijke groef in de sticker als gevolg. Omdat de stickers groot zijn en de zijkant van de tank een complexe vorm is, ben je verplicht om flink wat zeepsop te gebruiken. Om te passen op de grote welvingen zijn er redelijk wat inkepingen in de stickers voorzien, al is dat geen garantie op een rimpelvrij resultaat. De sticker een beetje verwarmen met de haardroger helpt, al reageert deze harde folie minder goed op de warmte dan de dikke folie voor op de zijkoffers.


De eerste sticker was flink knoeien en dertig keer herbeginnen, de tweede ging al een stuk beter. Na een half jaar zijn sommige randen van de stickers een heel klein beetje losgekomen en vervuild, een tikkeltje bijsnijden met een scherp mesje lost dat probleem in een handomdraai op. Handig aan de Compass stickers is dat er in de beschermende zelfklevers een uitsparing zit ter hoogte van het GS-logo dat in de tank gestanst is. Sommige andere stickers hebben die uitsparing niet en het lijkt mij lastig om de harde sticker mooi over die welvingen aan te brengen. Net als de kofferstickers doen ook de tankstickers hun beschermende werk perfect. En dat mag ook wel voor 61 euro.

Conclusie

De Signature Custom Designs stickers en folies zijn niet goedkoop, maar de keuze is reuze en de kwaliteit is top. Wil je jouw dertien-in-een-dozijn BMW een eigen look geven en tegelijk de kuipdelen beschermen, dan is zo’n stickerset echt wel een goed idee. Dat de Cyprioten heel kort op de bal spelen (vragen worden bliksemsnel beantwoord) en met de klant meedenken zijn leuke extraatjes.

Check het volledige aanbod op de website van Signature Custom Designs.

Voor en na


Tekst en fotografie: Bart De Schampheleire

Deel

Gerelateerde artikels

Vanucci VUB-2

Producttest: VANUCCI VUB-2

Ach, Vanucci, met z’n vreemde modelnamen. Ook dit weer: VUB-2, voor een paar stevige ‘urban-city’ (aldus het merk) motorschoenen. Urban-city? Het zal wel aan mij

Motodetail detailing Deauville

Deauville detailing

Onze NT650V Deauville is oud, technisch ietwat mank en heeft in zijn vorige leven weinig liefde gekend … en dat is eraan te zien. Zijn