TET-fans, attentie: KTM onthult z’n nieuwe 450 Rally Replica!

Als er één motor is die de afgelopen jaren z’n waarde heeft bewezen onder de zwaarste omstandigheden, dan wel KTM’s 450 Rally. In de handen van de Red Bull KTM Factory Racing-mannen Toby Price, Matthias Walkner en Sam Sunderland kliefde deze ranke machine door woestijn en onherbergzaam gebied, op weg naar Dakar-glorie. Tussen 2016 en 2019 behaalde bovengenoemd triumviraat maar liefst vier overwinningen in deze raceklassieker. Op basis van hun ervaringen en noden bouwt KTM sinds enkele jaren een high-spec en érg gelimiteerde Rally Replica – een kunstje dat de Oostenrijkers ook voor MY21 plannen.

 class=

De Rally Replica wordt aangedreven door een 450cc SOHC ééncilinder met elektronische injectie, die in een speciaal voor de racerij gebouwd chroom-molybdeenstalen trellisframe wordt ondergebracht. De 2021-versie gaat er alvast qua versnellingsbak en ophanging behoorlijk op vooruit. De nieuwe versnellingsbak en het nagelnieuwe schakelmechanisme komen voort uit een samenwerking tussen PANKL Racing Systems AG en de technici van de KTM Rally-afdeling, die in samenspraak kozen voor langere versnellingsratio’s – die identiek zijn aan die op de Dakar-motoren. De stijvere demping wordt dan weer gegarandeerd door de WP XACT 48 mm PRO-vork met gesloten cartridge en een WP XACT PRO-monoshock – beide volledig instelbaar.

 class=

Kwanta kosta?
Er worden wereldwijd slechts 85 (!) exemplaren van de KTM 450 Rally Replica 2021 gebouwd. Wie er eentje in z’n garage wil, voorziet 25.900 euro in z’n spaarpot – aan te vullen met een budget voor btw en transport. En als je ook echt een deelname aan de 2021-editie van de Dakar Rally ambieert, dan voorziet KTM – tegen betaling, uiteraard – een onderhouds- en assistentiedienst tijdens de rally!

Deel

Gerelateerde artikels

8h Spa 2024

EWC 8h van Spa 7 en 8 juni

Begin juni vindt op Spa-Francorchamps de Belgische ronde van het Endurance World Championship plaats: de 8h of Spa Motos. Hoezo, 8 uur? Dat waren er