Tweedehands: Ducati Streetfighter 848 (2011-2015)

Ducati heeft met de Streetfighter V4 SP weer maar eens een overtreffende trap bereikt, maar er was een tijd dat de Italianen niet alleen van groot-groter-grootst deden, maar gewoon van groot-en-klein. Twee jaar na de introductie van de Streetfighter 1098 in 2009, volgde er dus een lichtere versie rond het blok van de 848 sportmotor.

Gek genoeg was de Streetfighter 848 – net zomin als z’n grote broer, trouwens – geen verkoopstopper, waardoor hij al na vier jaar weer werd afgevoerd. Aan het blok zal het alleszins niet gelegen hebben. De 11° Testastretta loopt vanaf zo’n 4.500 tpm soepel door, en vanaf 7.500 tpm is het ronduit genieten van de manier waarop de hamerende desmo z’n vermogen ontplooit. Met 132 pk is dat trouwens meer dan voldoende voorhanden zonder dat het ooit te brutaal wordt. Met een stalen trellisframe met dezelfde balhoofdhoek als de 848 (iets langere naloop en wielbasis) is er ook op het vlak van wendbaarheid en stabiliteit absoluut niks te klagen. De Streetfighter 848 beschikt standaard over achtvoudig instelbare tractiecontrole en een volledig digitaal lcd-dashboard met onder meer een laptimer. Vet cool … alleen is ‘ie niet zo heel geschikt voor circuit vanwege een verrassend beperkte grondspeling en vering die (hoewel zowel voor- als achteraan volledig instelbaar) toch echt tekortschiet als je gaat doorperen.

Ook qua design waren de meningen unaniem: dit kon beter. Oké, die fraaie gegoten enkelzijdige achterbrug met 10spaaks wiel is een plaatje om te zien, maar de linkerkant van de motor wordt gedomineerd door een kudde lelijke, grijze slangen en de waterpomp steekt opvallend ver naar buiten. Nope, dit blok was duidelijk niet van in het begin bedoeld om in een naked te belanden, bij de 848 zit het natuurlijk ook netjes weggewerkt achter de kuip. De rechterkant is ook niet veel beter, want daar is het al zwarte kunststof wat de klok slaat. Jammer voor dit soort motor, liefhebbers van dit genre verwachten toch wat meer, eh, liefde in het design. Ook het zadel kon op niet veel bijval rekenen, dat is knoerthard. En overstijgt je schoenmaat een 38, dan zit je gegarandeerd met je hiel tegen de uitlaat te porren.

Alleen maar slecht nieuws, dus? Nee, totaal niet. De Streetfighter 848 is een uitstekend uitgebalanceerd geheel met prima (Brembo) remmen, en is een stuk makkelijker en aangenamer te rijden dan z’n grote broer van toen. Het blok blijft geweldig (zolang je niet naar de linkerkant moet kijken) en ook met de wendbaarheid zit het snor. Omdat hij al na vier jaar weer uit het gamma gehaald werd, heb je met de Streetfighter 848 ook een relatief exclusieve/unieke motor in huis. Wat natuurlijk ook betekent dat de prijs relatief hoog blijft in vergelijking met andere nakeds uit die jaren…

Vloeistofgekoelde V2 • 849cc • 132 pk • 199 kg • 16,5 l • € 6.500 – € 8.000

Deel

Gerelateerde artikels

Triumph Daytona 675

Tweedehands: Triumph Daytona 675

Dat de hele motorwereld een vreugdekreet slaakte toen Triumph bekendmaakte een nieuwe Daytona te lanceren, komt simpelweg doordat de Daytona 675 zo’n magistrale machine was.