Tweedehands: Triumph Explorer 1200 (2012-2021)

Nu Triumph met een nieuwe Tiger 1200 komt aandraven, komen er misschien behoorlijk wat van de vorige generatie op de markt. Wat koop je dan? Wel, in de eerste plaats een erg comfortabele toermotor met een vleugje avontuurlijke ambities.

Puur qua dynamische kwaliteiten kon de Explorer (die in z’n laatste incarnatie vanaf 2018 als ‘Tiger’ door het leven gaat) nooit echt een vuist maken tegenover de BMW GS’en, KTM Adventures of Ducati Multistrada’s van deze wereld … tenzij het puur om toeristische kwaliteiten ging. In die zin leunt hij dichter aan tegen de Yamaha 1200 Super Ténéré.

Met erg goede windbescherming en een zijdezachte, weinig sensationele maar krachtige 1.215cc driepitter (135 pk bij 9.000 tpm, 121 Nm bij 6.400 tpm) is het nog steeds een uitstekende keuze voor wie in de eerste plaats in alle comfort ver wil gaan – of gewoon van en naar het werk. Weet wel dat een beetje Explorer met alle vloeistoffen aan boord al snel 265 kg en meer op de weegschaal zet.


Eens goed en wel onderweg slaagt de Explorer erin dat gewicht goed te verbergen; maar hij moet het hebben van stabiliteit en vertrouwen eerder dan van flitsend stuurgedrag. Offroad laat het gewicht zich stevig voelen – er waren indertijd lagere zadelopties beschikbaar dus die moeten te vinden zijn, met zo’n gewicht ben je maar beter zeker dat je genoeg voet aan de grond kan zetten als dat nodig blijkt.

Na 2016 kreeg de Explorer een lichtjes gewijzigde geometrie, iets bredere wielmaten en afhankelijk van het model ook elektronisch gestuurde WP vering – stuk voor stuk aanraders, al moet je wel in het achterhoofd houden dat ook vering slijt en dat zo’n grapje nog kostelijker wordt als het elektronische vering betreft. Na 2016 kregen ook de remmen een update in de vorm van radiale Brembo’s die niet enkel krachtiger zijn, maar ook over bochten-ABS beschikken.


Het hart van de Explorer was een gloednieuwe krachtbron die in z’n eerste vorm bij sommige modellen wat problemen kende met de cilinderkop, wat zich uitte in een heet lopend blok. Dat zou middels een officiële terugroepactie in orde gebracht moeten zijn. Als je verder een goed onderhouden exemplaar vindt (elke 10.000 km een onderhoud, elke 20.000 km kleppen stellen) moet je enkel opletten voor modellen met echt veel kilometers, want daar durft de cardan al eens voor hoofdbrekens te zorgen. Wees dus waakzaam voor onaangename geluiden of olielekkage.

Van de Explorers zijn zoveel modellen en versies gemaakt dat het moeilijk kan worden om er nog je weg in te vinden, maar in principe zijn er twee versies: de XR en de XC, die respectievelijk meer weg- en offroad-gericht zijn. Een XC is in wezen dezelfde motor met andere wielen, en biedt offroad dus weinig extra. De XRT’s en XCA’s zijn de ‘full option’ modellen, die uiteraard ook duurder zijn. Alle andere modellen hebben minder uitrusting, afhankelijk van de aangevinkte opties, vandaar ook de erg brede prijsvork. De Explorer is een erg degelijke, kwaliteitsvolle toermotor die sensaties inruilt voor het grootste comfort van z’n generatie én er avontuurlijk uitziet. Als je ‘m ook zo wil gebruiken: niet twijfelen.

Vloeistofgekoelde drie-in-lijn | 1.215cc | 135 pk | 20 l. | € 7.500 • € 12.950,-

Deel

Gerelateerde artikels