Uit de oude doos: Isle of Man TT 1968

Yamaha

Tijdens onze nachtelijke YouTube-zoektochten botsen we af en toe op een pareltje. Soms is de audio- en beeldkwaliteit niet helemaal zoals we vandaag gewend zijn, maar daar kijken we met de glimlach doorheen en we hopen van jullie hetzelfde.

Terwijl op het Eiland Man de TT-raceweek weer in volle gang is, blikken we even terug naar 1968 met deze docu over de deelname van Yamaha.

Bill Ivy werd in 1967 wereldkampioen in de 125cc-categorie, maar wordt ook op het Isle of Man beschouwd als een legende. Dankzij de gevechten met eeuwige rivaal Phil Read kregen de ‘kleinere’ klasses er ook heel wat aandacht. Ivy zou slechts twee races op dertien starts winnen, in 1966 de Lightweight 125cc en in 1968 de Lightweight 250cc; maar met zijn tweede plaats in de 125cc-race van 1968 schreef hij geschiedenis toen hij als eerste coureur ooit een 125cc aan een gemiddelde snelheid van meer dan 100 mijl per uur (zo’n 160 km/h) rond het eiland wist te jagen.

Overigens werd deze video online geplaatst door het YouTube-kanaal ‘Ferry Brouwer’. Brouwer was monteur, werkplaatschef bij diverse motorzaken en later monteur in de wegracerij voor coureurs als Jarno Saarinen en Phil Read. Hij is de man achter het succes van de Arai helmen in Europa en was de oprichter en bezieler van het Yamaha Classic Racing Team. De man verdient meer dan deze korte vermelding, check dus zeker ook even deze korte docu van RTV Drenthe met Ferry Brouwer.

Deel

Gerelateerde artikels