Van Zon Sprint Series Finale en BK/BeNeLux Race

De 2020 Motorsporstschool Zolder & Motorsportschool Vlaanderen Cup Series “Vlaams Kampioenschap” en Supercup Series “Open Vlaams Kampioenschap” hielden hun finale wedstrijd afgelopen zaterdag op Circuit Zolder in gezelschap van de BeNeLux Trophy & Belgisch kampioenschap.

De dag begon regenachtig, met typisch Belgisch septemberweer: regen, zon, en donkere wolken. Na elke sessie was de vraag: welke soort banden? En dat gaf ons een dag vol met wielwissels en spektakel!

Supercup & BK/BeNeLux Race 1

Net voor de start van Q1 begon de zon te schijnen, maar de baan was nog goed nat. De piloten zijn dus vertrokken op regenbanden. In de eerste trainingssessie was Yan Ancia de snelste voor SSP Kenny Meersman en SBK Wouter Aelterman.

Tijdens de tweede kwalificatiesessie was de bandenkeuze moeilijker. We zagen verschillende bandencombinaties op het asfalt rijden. De baan droogde echter snel op en daarom gingen sommige rijders terug naar de pits om te wisselen naar slicks. Met nog 10 minuten te gaan verloor Raoul Troisfontaine het voorwiel in de eerste chicane (Rider oké) wat leidde tot een rode vlag die de training een extra pittige smaak gaf. Met nog 6 minuten te gaan was de pitlane weer open. Daarna was Nicky De Wit de snelste met een tijd van 1:37.653, gevolgd door Sander Claessen met 1:38.012 en Sébastien le Grelle met 1:38.222.

Race 1 begon met een uitstekende start van Yan Ancia die ondanks een 9e plaats op de grid zichzelf als 3e na de eerste bocht positioneerde. “Het was een moeilijke start voor mij vanaf de 3de rij” – zei Ancia – “Ik moest dus wat meer risico’s nemen dan normaal om voor de eerste posities te kunnen vechten”.

In de 3e ronde ging Thierry Vanhollebeke keihard onderuit waarbij z’n motor over het veiligheidshek in de Bianchi vloog, wat resulteerde in een rode vlag en dus werd de race onmiddellijk stopgezet, waarbij de rijder gelukkig ok bleek. Een herstart van 6 ronden dus na het incident. De race herstarte vanaf dezelfde startgrid. Uiteindelijk kwam Yan Ancia kwam als eerste over de eindmeet vervolgd door Sander Claessen en Nicky De Wit, onze pole man. “Ik had een heel slecht start”-zei De Wit – “en moest dus hard werken om die derde plaats. De moto werkt perfect en op de laatste ronden kon ik hard rijden.” Op de vierde plaats treffen we Côme Geenen, vervolgd door Sébastien le Grelle en Wouter Aelterman.

In de Supersport klasse was het heel spannend tussen Luca de Vleeschauwer, Kenny Meersman en Noah Lequeux die respectievelijk als eerste, tweede en derde eindigden. Volgens Meersman “Het was een goed vecht tussen Luca en Ik, maar spijtig genoeg maakte ik een klein foutje en plots was hij weg”. Voor de Vleeschauwer was het ook een schitterende deelname “Ik ben super blij! Ik doe niet mee aan de BK dit jaar maar het was leuk om te proberen. Heel tevreden over mijn eerste race met die motor!”.

Voor Noah Lequeux had de race een andere smaak “Mijn start was goed en heb een goede race kunnen doen totdat er een 1000cc mij inhaalde elke keer op het rechte stuk. Dat heeft mij een beetje gefrustreerd maar toch kon ik als derde finishen”.

Bij de Juniors in de BK vonden we in de top 3: Vincent Van Melderen, Johan Larminier en Shane Heyrman voor de Superbikes; en Noah Lequeux, Jordi Nys en Benjamin Vanacker voor de Supersport.

Cup Race 1

Ondanks de regen, moeilijke en koude omstandigheden vonden we toch 10 piloten die eropuit gingen in Q1. In Q2 konden onze mannen en vrouwen harder gaan. Ook al was het nog geen tijd voor slicks, de baan begon te drogen. Waarna de top 3 voor de startgrid gevormd werd met Charl Van Gysel (SBK) aan de kop vervolgd door (SSP) Jalmy Deleersnyder en (SBK) Edouard Stuyven.

De eerste twee ronden reed Stryuven op kop met Van Gysel, Deleersnyder en Briers op de hielen. In lap drie naam Briers het front en trok meteen een gat weg van de andere coureurs tot aan de finish. “Ik heb er geen worden voor. Ben super blij” zei Briers “Ging echt goed! De moto is perfect met dank aan Marino mijn super mekanieker”.

In de Supersport klasse was het Jalmy Deleersnyder die domineerde. Hij startte als tweede op de grid en bleef met de 1000cc aan de kop vechten gedurende de hele race. Sonja Dupont, van de CPF ladies, startte op P7 algemeen om uiteindelijk als tweede in de Supersport klasse te eindigen na een spanende race met Dries Hoebers. Wie verklaarde na de race dat “Het een leuke koers was! Ik zat lekker achter Sonja en dacht om een beetje tactisch te rijden…-Kijken en dan inhalen- Maar dan kwam er een 1000cc tussen ons. Spijtig genoeg ben ik te lang erachter gebleven en zag Sonja van me wegrijden. Ze heeft sterk gereden.”

Supercup & BK/BeNeLux Race 2

Sander Claessen nam de kop met een goede start en begon al een gaatje op te bouwen van de andere coureurs. Maar net zoals in Race 1, ging Yan Ancia achter hem jagen vanaf zijn 9de startgrid positie. “Deze keer was de start een stukje minder goed dan bij de eerste race”- zei Ancia – “Had veel moeten geven om de andere piloten te inhalen en zag op dat moment dat Sander weg was. Ik moest dus mijn allerbest doen om hem te kunnen inhalen” Wat gebeurd is tijdens de 6de ronde.

Sébastien Le Grelle stapte op de 3de plaats op het podium met een minder goed smaak “Als Ik naar de positieve kanten kijk: de moto is goed en aangezien ik niet heb gereden de laatste jaren, is dit resultaat goed. Maar ik ben overtuigd dat we voor de victorie kunnen vechten de komende racen, als we de goede keuzes maken en ik meer kilometers kan maken op deze moto.”

Nicky de Wit, Wouter Aelterman en Denny Lannoo voltooiden de top zes met een Kawasaki-Yamaha-Aprilia opvolging nadat Côme Geenen de race moest stopzetten in de 7de ronde door elektrische problemen met zijn moto.

In de Supersport Klasse heeft Luca de Vleeschauwer nog een stralende race gereden “In het begin had ik wat plaatsen verloren maar daarna kon ik opnieuw aan de kop rijden en wat constante rondetijden blijven rijden om niet ingehaald te worden”. Het tweede podium zag deze keer een Noah Lequeux die meer tevreden was, “deze keer had ik geen probleem gehad op het rechte stuk en kon achter Luca blijven rijden”. De top 3 werd deze keer voltooid door Gian Mertens met zijn Kalex Moto 2 die verklaarde dat “Vandaag een moeilijke dag was. We moeten nog zoeken om de setup van de moto perfect te krijgen. We moeten nog werken en verbeteren voor volgend jaar.”   

Bij de Juniors in de BK vonden we in de top 3: Vincent Van Melderen, Thomas Dieleman en Ives Aerts De Jongh voor de Superbikes; en Noah Lequeux, Benjamin Vanacker en Jordi Nys voor de Supersport.

Cup Race 2

De tweede race begon vol met drama met Briers en Van Gysel die achteraan het hele pak moesten starten doordat ze niet op tijd waren toegekomen op de pré grid.

Het was wel plezant om met de 1000cc te vechten” – zei de Supersport piloot Jaimy Deleersnyder, die de eerste twee ronden het peloton leidde “Mijn quickshifter werkte niet maar toch kon ik op een goed niveau blijven rijden. Ik ben heel tevreden van mijn eerste wedstrijden vandaag. Ik kijk al uit naar volgend jaar.” In de derde ronde kwamen Briers en Van Gysel na een inhaalrace tot aan de kop, maar kregen 1 minuut straftijd door het laattijdig verschijnen op de pré grid. Daardoor vallen ze tot de 8ste een 9de plaatsten na de gereviseerde resultaten.

Voor het Superbike podium konden we Edouard Struyven op de eerste plaats vinden wie met dit resultaat ook 2020 Superbike Kampioen is geworden. “Ik ben niet blij om op die manier te winnen. Carlo heeft de goede bandenkeuze gemaakt en heeft super goed gereden. Hij had moeten winnen. Maar regels zijn regels en ik ben blij met het kampioenschap”- zei Struyven. Marc Heyrman en Didier Daniel, met zijn eerste keer podium, voltooiden de top 3.

Bij de 600cc vonden we op de hoogte plaats van het Supersport podium Jaimy Deleersnyder wie ook als eerste algemeen eindigde. Op de tweede plaats vonden we een paar die we al goed kenden: Dries Hoebers en Sonja Dupont, wie met deze resultaten Kampioen in de Cup Supersport Klasse 2020 is geworden. “Ik ben zo blij omdat ik een vlekkeloze race heb gehad en mijn stress heb kunnen beheersen. Ik wilde Dries inhalen, maar ik moest aan het kampioenschap denken en geen grote risico’s nemen. Dries reed een sterke koers en ik ben ook blij voor hem.”

Dit waren de laatste races van de 2020 Van Zon Sprint Series. Nu zijn onze kampioenen bekende, proficiat aan hen!

Bij de Supercup Series “Open Vlaams Kampioenschaap”:

Superbikes:

 1. Yan Ancia
 2. Sander Claessen
 3. Nicky De Wit

Supersport:

 1. Gian Mertens
 2. Jordi Nys
 3. Kenny Meersman

Bij de Cup Series “Vlaams Kampioenschaap”:

 Superbikes:

 1. Edouard Struyven
 2. Carlo Briers
 3. Didier Daniel

Supersport:

 1. Sonja Dupont
 2. Dries Hoebers
 3. Niko Lemmens

Deel

Gerelateerde artikels